Взрив на газови бутилки край Разлог

Взрив на газови бутилки край Разлог | StandartNews.com

Няма опасност за хората

Разлог. Експлозия в депото за съхранение за газ в Разлог вдигна на крак полиция, пожарна, институции и жители на града. Силни гърмежи събудиха хората не само в общинския център, но и в околните селища към 01,25 часа в неделя. Те се чуваха през определени периоди от време. Гъсти облаци дим и огнени пламъци се издигаха високо в небето, разказаха очевидци. „Сякаш имаше бомбардировка. Беше страшно. Ние видяхме кълбата пушек от село Баня.

Депото се намира срещу Професионалната гимназия по транспорт, на изхода на града за нашето селище", сподели бившият кмет на Баня Иван Йорданов. Веднага полицията отцепи района и не допускаше никой да се доближи до мястото на инцидента. Няколко екипа огнеборци от Разлог и Банско потушаваха огнената стихия. На място пристигнаха и членовете на оперативния кризисен щаб в Разлог. „Гори събирателната газстанция, която захранва с газ нашия град и Банско. Добрата новина е, че няма жертви. Поне такива са данните към момента, 40 минути след експлозията.

Дежурните служители са усетили, че има миризма, чули и свистене, затова се отдалечели навреме от обекта. Всички необходими институции работят в синхрон. Призовавам гражданите да не се поддават на паника. Вече овладяваме кризисната ситуация, пожарникарите почти потушиха огъня", заяви кметът на община Разлог Красимир Герчев. Той уточни, че почти сигурно е гръмнала минимум една от цистерните с компресиран газ. Но всичко ще стане ясно при огледа, който на по-късен етап ще направят експертите.

„Чуват се по-слаби остатъчни гърмежи. Затова е опасно да се влиза там. Най-вероятно става въпрос за технически проблем. Преустановено е подаването на гориво към Разлог и Банско. Възможно е в следващите дни да не може да се пуска газ. В нашата община с това гориво се топлят всички детски градини и училища. Вече разпоредих да се проверят старите котли в някои сгради, за да имаме готовност да преминем към друг вид гориво. Целта е да не допуснем да се затворят забавачки и учебни заведения", каза още градоначалникът на Разлог.

Причината - човешка грешка или технически гаф

Предстои изясняване на случая и причините, които са довели до взривовете. Предполага се, че до възпламеняването на бутилките с газ се е стигнало след човешка грешка или техническа неизправност. Една от версиите е, че шофьорът е направил някаква маневра, при която маркучът се е откачил от трейлера. Това е довело до изтичане на газ и възпламеняване, последвано от мощни експлозии. От фирма "Метан" ООД, която транспортира газа, са категорични, че водачът, който е около 50-годишен и е от Благоевград, няма никаква вина. "Той е много опитен, от години превозва природен газ", уточниха от дружеството. От там допускат, че служителят на "Овергаз Запад" може да е подал сигнал на шофьора да тръгне по-рано - преди да е било заредено цялото гориво в газопреносната мрежа. Може да е гръмнало и по друга причина и водачът да е опитал да потегли с влекача, предполагат от фирмата превозвач. "Нашият служител е бил в помещението, за да запише номера на влекача, когато е станала белята", контрират от дружеството, което стопанисва базата. Те уточниха, че огледът е приключил към 14 часа в неделя и до края на деня ще се опитат да възобновят газоподаването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай