Вучков: 285 души по поречието на Камчия са евакуирани доброволно

Вучков: 285 души по поречието на Камчия са евакуирани доброволно | StandartNews.com

Варна. След 14.30 часа 285 души по поречието на река Камчия са изведени доброволно от четири села. Те са настанени при свои близки, а в две от селата - в детска градини и в училище.Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, цитиран от радио "Фокус" – Варна.

"Абсолютно задължително е хората да спазват указанията на държавните и общински органи. Днес следобед те са спазили указанията за доброволна евакуация", каза още той.

"По указание на премиера ще отидем да ги посетим. Има осигурена храна, легла, вода, одеала и всичко необходимо. Благодарни сме на областна администрация, на кметовете и на Български червен кръст", каза още министърът и изтъкна, че обстановката в момента е спокойна.

"Има леко покачване на нивата на реката, вероятно максималните стойности ще се достигнат призори. Осигурили сме сравнителна безопасност за домовете на хората, за да не се допусне мародерство. Вероятно хорските страсти винаги намират проявление, но ние като полиция и държава ще направим всичко възможно, за да няма мародерства в този тежък случай. Надявам се хората разбират неудобството, което им е причинено", добави Вучков.

Евакуацията на хората е превантивна категоричен бе той.

Взети са мерки за осигуряване на безопасност на домовете на евакуираните, съобщиха от пресцентъра на МВР. По разпореждане на министър – председателя още тази вечер министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР ще посетят сградите в село Цонево, където са настанените от четирите села във Варненско.

Тежка остава обстановката в североизточната част на страната, където служителите на Министерството на вътрешните работи, подпомогнати от местната власт, извършиха временно извеждане на жителите на няколко населени места. Продължава да се следи нивото на водите в критичните участъци и са предприети всички действия за опазване живота, здравето и имуществото на хората в тази част на страната.

Продължават да е в сила обявеното бедствено положение за общините Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Стражица, Болярово, Бургас и селата Одринци, Долина, Карапелит и Генерал Колево и община Долни чифлик.
Към момента е извършена пълна евакуация на 205 души от село Долина, други 17 жители на населеното място ще бъдат изведени принудително. Частично изведени са жителите на село Одринци, които обитават ниската част на селището. Създадена е организация всички евакуирани хора да бъдат настанени, ако желаят, в общински сгради в селата Дончево и Ведрина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай