Втори взрив в "Арсенал"

Евакуираха работниците

Втори взрив в "Арсенал" | StandartNews.com

Казанлък. Втори взрив избухна в оръжейния завод "Арсенал" за по-малко от денонощие. Експлозията е станала сутринта в цех 140. Сигналът е подаден в 8,39 часа. Пострадали няма. Линейки и пожарни веднага са отишли към мястото на инцидента. Огнеборците са успели бързо да потушат пламъците около завод 3. Служителите, които са били в района, са изведени на безопасно място на територията на завода.

Причина за инцидента е технологична неизправност, коментира шефът на огнеборците в Казанлък Аню Шишков.

Според информацията, с която разполагаме, инцидентът е станал при технологична операция в помещение, в което се работи с барут. При почистване на самите съоръжения се е получил този локален микровзрив, обясни Красимир Георгиев, главен инспектор в сектор КОС в Главна дирекция на Националната полиция. Няма връзка между вчерашния и днешния взрив. Има риск, тези неща се случват, когато се работи с взривни вещества, допълни той.

Ден по-рано взрив унищожи склад в цех 110 на завода. Пострадали отново нямаше. Причина за експлозията стана полуготова барутна смес – нитроцелулоза. От взрива се запалиха сухи треви до завода, но огънят веднага беше потушен.

Станция на РИОВС продължава да замерва замърсеността на въздуха в района.

Запалване, а не експлозии

Изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев упорито отрича да е имало взривове. Сутринта той заяви пред "Дарик радио", че става въпрос за "нормален технологичен процес, при който са сработили всички системи за сигурност, а не взрив". По-късно обясни пред "Фокус", че при при двата инцидента е възникнало запалване на горими материали.

Днес в един от производствените участъци най-вероятно поради недобро вземане на мерки за безопасност, огънят, с който са извършвали ремонтната дейност, нещо като оксижен, се прехвърля, става запалване пак на лесно горими полуфабрикати, обясни той. Няма връзка между двата случая, които са възникнали на стотици метри един от друг.
Едното е склад, другото е производствен участък. За днешния случай ни е почти ясно, че става дума за недобро вземане на мерки за безопасност, докато за вчерашния комисия работи, каза Ибушев.
По думите му няма нищо вярно в тиражираните информации за огромен дим и пушек след запалванията.

Взривовете през изминалото денонощие не са единствени. И други трусове разтърсват оръжейната, казват хората. В началото на годината около 200-300 души бяха съкратени. Поради липса на поръчки голяма част от персонала е в отпуск – платен и неплатен. В Града на розите упорито върви мълва, че оръжейната е поставена на тезгяха и собствениците и трескаво търсят купувач. Всичко това не може да не създава стрес и напрежение в работата. А точно от тях най-често идват грешките и нарушенията на технологичната и трудова дисциплина, смятат експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай