Втори фалстарт на делото за откраднатия танк

Втори фалстарт на делото за откраднатия танк | StandartNews.com

Сливен. Рестартът на делото за откраднатия танк "Майбах" се провали за втори път. Военноокръжният съд в Сливен не даде ход на процеса срещу офицера от резерва майор Алексей Петров и двамата германски граждани Томас Гмайнер и Матеус Майер. В понеделник съдът отложи делото за месец септември.

Оказа се, че Томас Гмайнер не е бил редовно призован. "Както предния път, той не е бил открит на адреса в Германия", каза пред "Стандарт" полковник Христо Тинев, говорител на военноокръжната прокуратура в Сливен. Преди три години военният съд в Сливен постанови 4 години затвор за майор Алексей Петров и Томас Гмайнер. Другият германец - Матеус Майер получи 3 години условно. Военноапелативният съд в София обаче отмени присъдите заради процесуални нарушения и върна делото в прокуратурата.

В началото на тази година обвинителният акт бе внесен отново в съда. В началото на месец май трябваше да бъде първото заседание на процеса, но тогава делото бе отложено отново заради нередовно призоваване. Присъдите на тримата обвиняеми бяха постановени на база експертна оценка, изготвена от шефа на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Този път експертизата е поверена на други специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай