Всяка 14-а жена е жертва на сексуално насилие

Всяка 14-а жена е жертва на сексуално насилие | StandartNews.com

Кейптаун. Една на всеки 14 жени е била жертва на сексуално посегателство, показна проучване на научното списание Lancet в 56 държави. 7,2% от жените поне веднъж са били атакувани от мъж, който не е техен съпруг или партньор, като най-много жертви има в Африка.

 

В Централна Африка това са 21%, а в южната част на континента са 17,4 на сто. Висок е и делът в Австралия и Нова Зеландия, където делът им е 16,4 %.

 

Най-ниски излизат процентите в Южна Азия (Индия и Бангладеш), където се твърди, че жертвите са 3,3 на сто от жените, както и в Северна Африка и Близкия Изток, където са 4,5%. Ръководителят на проекта Наеми Ейбръмс обаче посочва, че тези ниски данни са заради липсваща или недостатъчна информация. В последно време конкретно Индия предизвика сериозно безпокойство, заради зачестилите случаи на групови изнасилвания. Според Ейбръмс реалните стойности в Южна Азия са значително по-високи.

 

В Европа най-ниски са стойносттите в три от източноевропейските държави – Литва, Украйна и Азербайджан – 6,9%. В Централна Европа това са 10,7 на сто, а в Западна Европа – 11,5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай