Всеки пети българин иска нови партии

Всеки пети българин иска нови партии | StandartNews.com

Песимистите за бъдещето на страната ни в последните години традиционно са по-голям дял от оптимистите. В същото време хората, които имат оптимистични нагласи за собственото си бъдеще, са повече от тези, които вярват в бъдещето на страната. Оптимистите за бъдещето на България са 43%, а в собственото си бъдеще твърдо вярват 45%. Това показват резултати от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 16-24 февруари. Интервюирани са 1000 пълнолетни българи в 90 населени места.

Оптимисти за личното си бъдеще са по-често млади и високообразовани жители на столицата и на големите градове, както и по-заможните.

Песимистите за бъдещето на страната възлизат на 46%, а тези, които не чертаят добри дни в личен план, са 38%. Песимисти за своето бъдеще са най-често възрастни, нискообразовани и бедни хора, както и жители на малките градове и на селата. Симпатизантите на партиите, които участват в управлението, са по-оптимистично настроени към бъдещето на страната в сравнение с останалите. Най-големи оптимисти за бъдещето на страната са избирателите на ГЕРБ - 76%.

Проучването показва също, че електоралният дял на управляващата партия остава без промяна за последната година - 24.5%. Не се променя и делът на БСП, който възлиза на 12%. Засега участници в един бъдещ парламент биха били още ДПС, РБ и ПФ. Атака и АБВ също запазват шансове да се класират сред парламентарните формации.

Отстраняването на Лютви Местан от лидерските позиции в ДПС няма еднозначен отзвук. От една страна - почетният председател на ДПС Ахмед Доган удвоява одобрението си за последната година. От друга страна, обаче, през последните дни бе учредена новата партия на Лютви Местан. От "Екзакта" посочват, че би било прибързано да се правят някакви категорични изводи на база моментната картина на обществените настроения.

22% от българите смятат, че на политическата карта на страната има нужда от нови партии. Това по-често твърдят мъжете, младите, хората на възраст между 40 и 49 години, столичаните и заможните избиратели. 51% от българите, които твърдят, че на страната ни са нужни нови партии, потвърждават, че биха гласували именно за такива.

За последните две години няма промяна в дела на българите, които одобряват членството на страната ни в Европейския съюз. Те възлизат на 70%. Една пета от сънародниците ни са критично настроени към ЕС. Най-често негативни нагласи към ЕС имат леви избиратели, както и поддръжници на националистически формации.

За последната година с 11% нараства одобрението за членството на България в НАТО (от 42% на 53%). Тенденцията е още по-значима и заради спада (с 6%) на неодобряващите членството ни в НАТО. Глобалните предизвикателства, пред които е изправен светът, както и близостта ни до огнища на нестабилност, прави все по-валидно допускането, че сигурността ни може да бъде гарантирана в рамките на Алианса. Противници на членството ни в НАТО се срещат най-често сред хората на възраст между 50 и 59 години, сред жителите на малките градове и левите избиратели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай