Връзват апаратите на такситата с НАП

Връзват апаратите на такситата с НАП | StandartNews.com

Електронните таксиметрови апарати с фискална памет ще трябва да бъдат свързани дистанционно с НАП. Това е една от подготвяните мерки срещу укриването на обороти от такситата, става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос от депутата Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

Онлайн свързването на таксиметровите апарати с НАП ще намали дела на сивата икономика и ще увеличи бюджетните приходи чрез предотвратяване на възможността за укриване на обороти и избягване на задължителната регистрация по ДДС, се посочва в отговора. От ведомството заявяват, че сега около 89% от приходите на такситата се укриват.

За да бъдат вързани с НАП, таксиметровите водачи първо ще трябва да монтират в колите си нови електронни апарати. Трябва да бъде разработено и ново приложение на НАП, различно от съществуващата дистанционна връзка между касовите апарати и агенцията. Може да е необходима и нотификация от Европейската комисия за въвеждането на новите електронни таксиметрови апарати с фискална памет, се казва в отговора на министър Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай