Връщат залите за пушачи

Здравната комисия вкарва в зала поправките за цигарите

Връщат залите за пушачи      | StandartNews.com

Пловдив. Да се върнат залите за пушачите в заведенията. Над тази промяна ще умуват идната седмица депутатите от здравната комисия. "Ще решаваме дали да върнем старите правила за тютюнопушенето на обществени места", съобщи шефката на здравната комисия Десислава Дариткова. Тя допълни, че не може да коментира дали членовете на ГЕРБ ще подкрепят отмяната на забраната за пушене.

Дариткова уточни, че става дума за връщане на пушенето на работните места и на залите за пушачи и непушачи по заведенията. От думите й обаче стана ясно, че тя лично е за тотална забрана на цигарите. Според Дариткова членовете на здравната комисия трябва да дадат възможност на европейската норма, забраняваща пушенето в закрити обществени места, да добие популярност.

"Нашата цел е чрез тази забрана да създадем друг модел на обществено поведение, в който пушенето да се възприема от младите като вреден навик", обясни председателят на здравната комисия. И допълни, че идеята на забраната е и да се намали пушенето сред младите, както и вредата върху непушачите. Няма конкретни бизнес аргументи, които да посочат, че за трите месеца на действие на този закон са се събрали достатъчно данни за сериозна стагнация за сектора на ресторантьорите, коментира Дариткова. Според нея, когато се поставят аргументи бизнес или здраве, аргументите за здраве са по-важни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай