Връщат привилегиите за пенсии на военните

Връщат привилегиите за пенсии на военните | StandartNews.com

София. Военните отново ще могат да се пенсионират по-рано. И няма да им се иска възраст, а само натрупан стаж. Социалната мярка бе в първите точки на предизборната програма на БСП и от приоритетите на военния министър Ангел Найденов. Изчислихме, че новите стари правила ще засегнат 1095 души, които биха получили право на пенсиониране, коментира за "Стандарт" министърът на отбраната. Соцдепутатите Атанас Мерджанов, Георги Гьоков, Борислав Гуцанов вече са разписали промените в закона за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Новите текстове ще бъдат внесени в деловодството на парламента идната седмица, потвърди пред "Стандарт" избраникът Борис Цветков, който също е сред авторите на законопроекта. В момента военните се пенсионират, след като са натрупали стаж и са достигнали възраст. За войниците, сержантите, офицерските кандидати и офицери с младши звания - 52 години, за офицерите със старши и висши звания - 54 години, а летците и водолазите съответно 42 и 44 години. Условията, наложени по времето на ГЕРБ предизвикаха вълна от напускания в системата.

С промените, които червените депутати внасят, се променя чл. 69 от КСО и военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж. Условието е само две трети от времето да е действително изслужено в системата. Промените премахват въведеното към първи януари 2013 г. допълнително условие за ранно пенсиониране на военните, а именно възрастта, обясни Цветков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай