Връщат осигуровки на млади работници

Връщат осигуровки на млади работници | StandartNews.com

София. Освобождаване до две трети от осигурителните вноски планира държавата, за да насърчи фирмите да наема млади безработни.

Социалното министерство предвижда тази мярка в Закона за насърчаване на заетостта от началото на 2014 г. Според нея на работодател, назначил безработен на възраст до 29 г., ще му се покриват през първите 6 месеца 30% от осигуровките, през вторите 6 месеца - 50%, а за следващите 6 месеца - 75%. По този начин, от една страна, се намаляват разходите за труд на фирмата, а от друга, се стимулира по-дългото задържане на новоназначените.

Друга мярка са 12-месечните стажове за младежи, които повече от една година са били без работа и са поддържали регистрацията си като безработни на трудовата борса. За такива работници държавата ще покрива минимална заплата плюс осигуровките. Стажантите задължително ще трябва да имат и наставник, като такъв може да бъде и самият работодател.

В момента наставници може да бъдат само служители на фирмата, но не и работодателите. Това лишаваше едноличните търговци от възможността да се възползват от субсидиите за наемане на млади хора за чиракуване. За да бъдат наставници и да получават месечна добавка от 140 лв. обаче, работодателите трябва да отговарят на условията за квалификация по съответната професия и занаят.

Във вторник социалният министър Хасан Адемов ще се срещне със синдикатите и работодателите, за да обсъди тези мерки, както и необходимите промени в Кодекса на труда. Те предвиждат да се въведе статутът на стажантския договор. Това ще бъде особен вид трудов договор, който ще влиза в осигурителния стаж на хората. Липсата на такъв тип договори в законодателството в момента кара фирмите да използват различни практики - те наемат стажанти на срочни трудови договори или на граждански. Много често обаче стажанти работят без никакви договори и заплащане. Така те не могат да докажат, че имат някакъв опит, когато кандидатстват за постоянна работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай