Връщат 100 000 км срещу 50 лева

Връщат 100 000 км срещу 50 лева | StandartNews.com

Всяка трета кола с превъртяни цифри се поврежда след първите 3 месеца ползване

"Превъртането на километража" на автомобила, което вдига цената му неколкократно, да се наказва със затвор до две години и глоба до шест хиляди. За това настояват от Съюза на българските автомобилисти (СБА), които призовават депутатите да криминализират манипулирането на километражите на старите автомобили. Председателят на СБА Емил Панчев вече внесе в Народното събрание писмо с искането и още идеи срещу порочната практика.

Около 90% от автомобилите втора ръка, които се внасят за продажба у нас, са с върнат километраж, изчисляват от автомобилния бранш. А с развиването на технологиите, връщането на километража става елементарно и само срещу 50 лева. Например в сервиз, близо до София монтьор на име Иво го прави всеки ден. По няколко пъти. И дори разказва с подробности как се случва. Например, ако колата е на 10 години, то километражът й се връща назад с поне 80 000 км. Така търговецът, който я продава, разказва с охота на клиентите, че автомобилът е гаражен, т.е. каран е от възрастно семейство или дори свещеник. Това са един от най-изтърканите търговски послания сред продавачите на коли "втора ръка", с които беше залят пазарът още през 90-те години. Към днешна дата обаче номерът да скриеш калимавка под седалката, или да сложиш бастун на задното стъкло, за да убедиш клиента, не върви. За сметка на това обаче връщането на километража все още е хит сред голяма част от търговците. Има си майстори и за по-новите коли - макар производителите да са предвидили километрите да се записват на няколко места. Според специалистите 90% от автомобилите, които влизат в България, са с манипулиран километраж. Масово обаче корекцията се прави, преди колата да влезе в страната.

По неофициална информация връщането на километраж струва около 50 лева. Някои дори вършат услугата и за 20 лева. Прави се прави със специален уред още когато автомобилът пътува на автовоза към България. Уредът е голям колкото запалка и работи на 12 волта. Връща 1000 км за около минута. Така за няколко часа колата е с поне 100 000 км по-нова. Продават се дори и оригинални сервизни книжки, които продавачът сам си попълва. Така колата става сервизно напълно обслужвана, а заблудата за клиента - пълна. И колкото и медиите и съвестните автомонтьори да предупреждават клиенти, че трябва да внимават, превъртяни коли както жаргонно се наричат тези автомобили, се продават всеки ден. Никой обаче не предупреждава клиенти, че върнатият километраж прави колата още по-опасна. Защото на 300 000 км колкото и обслужена да е, тя е напълно амортизирана и рискът да остави собствениците си на пътя е голям. Част от возилата се нуждаят от ремонт три месеца след като хората са се сдобили с возилото. А още по-голям е рискът да се повреди и да застраши живота им, категорични са монтьори. Те дори имат статистика, която показва, че всяка трета кола с превъртян километраж влиза в сервиз за сериозен ремонт след първите 3 месеца употреба от новия собственик. Повечето такива ремонти струват на собствениците поне 1000 лв. А при други - колата се бракува.

Данните за пробега да са видими през интернет

Стига с легендите за монахини, които ходят с колата за хляб

Емил Панчев, председател на СБА

- Г-н Панчев, как стигнахте до предложението за затвор до 2 г. за манипулаторите на изминатите километри на автомобилите?
- СБА има най-широка мрежа от пътна помощ в страната и изведнъж в нашите колцентрове започнаха да валят обаждания от пострадали хора с аварии на пътя. Хора, които твърдяха, че двигателят им е гръмнал в автомобил, закупен преди броени месеци, и, който според показанията на километража е на 100 000 км. Автомобили, които изведнъж на пътя късат ремъци, падат им колелата. Една подобна кола трябва да издържи без подобни проблеми 7 години. Цялостното техническо състояние на един автомобил изключително зависи от изминатите километри - смяна на ремъци, спирачни дискове, състояние на двигателя, ходова част. Например ангренажния ремък се сменя на 70 000 км., на човека му я продават с пробег от 99 000 км, а тя е на 400 000 км.

В Германия и Италия, откъдето идват повече вносни коли у нас, е почти невероятно да откриеш автомобил с пробег от 20 000 км на година. Легендите с монахини, които я карали само за да си купят хляб, трябва да спрат. Очевидно е, че една кола, която прави пробег по 50 000 км. на година и е на 12 години, няма как да е на 100 000.
- Лесно ли се манипулира и лесно ли се откриват превъртането на километража?
- Да, това става със специален софтуер. Откриването също е доста лесно. Но все пак обективни доказателства за пред съда са записаните километри в сервизната книжка на официалното представителство, записаните данни в митническа декларация и т.н.
- В Европа отдавна алармират за тези проблеми. В колко държави вече има прието подобно законодателство?
- Европейската комисия е повела война срещу тези практики. Правени са изследвания в Германия, например, които показват, че средно цената на един автомобил с променени данни на километрите се вдига с 3400 евро. В България, при по-стар автопарк, все пак само 4 на сто са новите коли у нас, смятаме, че става дума за 3000 лв. на кола. Идеята, че ако във всички страни се предприемат мерки, това ще доведе до намаляването на тази практики и до по-безопасно автомобилна среда у нас. Досега 25 страни от ЕС са приели подобни рестрикции срещу манипулирането на километражите. В Белгия например се предвижда затвор до 3 години и глоба от 10 000.
- Какви могат да бъдат мерките срещу фалшификациите?
- Част от мерките са вписването на изминатите километри в годишния технически преглед да бъде видимо чрез интернет, така че да може да се направи справка на секундата от всеки. Като минава пререгистрация - също. Да се създадат т. нар. електронни технически книжки, които да бъдат достъпни през интернет.

Ако в Германия има изискване във фактурата да бъдат въведени данните за пробега, той ще се замисли дали по-нататък по веригата в България ще превърти километража.

Идеята е да се махнат обявите, че срещу 20 лв. можеш да си продадеш колата на 200 000 км пробег, така, че все едно е на 100 000 км.

Браншът: По-голям проблем са нелегалните сервизи

Циферблатът няма връзка с безопасност, а по улиците се движат 20-годишни коли, каза Христов

Самото явление "превъртане на километраж" го има, потвърди Христо Христов, председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили. Но предложенията, които са направени и начинът, по който са направени, ги прави неизпълними и те противоречат на европейската практика, алармира той. "Няма нищо лошо да се криминализира това нещо, както каза председателят на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев. И в момента член 209 допуска такава хипотеза, стига да се намери начин да се докаже кой какво извършва в този процес. Това е много важно", подчерта Христов.

Той обясни, че отдавна е входирал в Народното събрание едно писмо във връзка с други проблеми и Асоциацията е изразила становище, че при необходимост ще подкрепят законодателни промени в тази област. Но според него от това, което се предлага, няма да има никакъв ефект. По думите му преди 25 години километража са били едни числа, които всеки може да върне с една отвертка. "Когато всеки сам го извърши, е едно. В момента при тези дигитални автомобили всеки има нужда, ако трябва да прави тази манипулация, да закара автомобила при някой, който може да направи това нещо. И тогава става трудно да се докаже кой какво е извършил, защо го е извършил. А какво става, ако километражът дефектира и се замени с нов? Пак ли е престъпление? Ние като асоциация искаме да защитим фирмите, които работят на светло", каза още Христов. По думите му никой не е засягал проблема със сервизите. "Какво правим с автомобилите, които идват отвън със сервизни книжки? Пълно е с нелегитимни сервизи. Какво правим с употребяваните части?", отбеляза той. Според него в сферата на безопасността, километражът е най-малкият проблем. Това е информационен уред, служи за статистика и информация, да добием представа за пробега. Няма никаква връзка с безопасност, при положение, че в България се движат 20-годишни коли, каза Христов. По думите му трябва да се обърне внимание и на техническия преглед. Автомобилите, които внасяме от ЕС минават техническа изправност в пунктовете на КАТ. Този преглед не отговаря нито на директива, нито на изисквания на Наредба №32.

Продават се 260 000 автомобила втора ръка

В момента се стремим да достигнем нивата от 2006-2007 г., когато 350 000-400 000 автомобила втора ръка се продаваха на година. Сега те са към 260 000, каза Христо Христов, председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили. "Имахме среща с Асоциацията на автомобилните производители и като първа точка на двата бранша сме поставили обновяване на автомобилния парк. За мен като продавач, и за нашите фирми е по-добре да продаваме по-нови автомобили", коментира той. По думите му при по-новите автомобили така са направени нещата, че автомобилът задължително трябва да отиде в оторизиран сервиз, а не да се правят на тротоара. "Това е много опасно. Българите искат евтина кола, да е с много екстри, но няма такива автомобили. По-големият проблем е, че българинът си купува кола, това води до разходи и започва да спестява от поддръжка. Ние сме нация, която си плаща да не минава преглед на колата. Вместо държавата да дава пари за бедни, за спорт, тя трябва да дава за камери по пунктове, за скенери", каза той.

Продават се 260 000 автомобила втора ръка

В момента се стремим да достигнем нивата от 2006-2007 г., когато 350 000-400 000 автомобила втора ръка се продаваха на година. Сега те са към 260 000, каза Христо Христов, председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили. "Имахме среща с Асоциацията на автомобилните производители и като първа точка на двата бранша сме поставили обновяване на автомобилния парк. За мен като продавач, и за нашите фирми е по-добре да продаваме по-нови автомобили", коментира той. По думите му при по-новите автомобили така са направени нещата, че автомобилът задължително трябва да отиде в оторизиран сервиз, а не да се правят на тротоара. "Това е много опасно. Българите искат евтина кола, да е с много екстри, но няма такива автомобили. По-големият проблем е, че българинът си купува кола, това води до разходи и започва да спестява от поддръжка. Ние сме нация, която си плаща да не минава преглед на колата. Вместо държавата да дава пари за бедни, за спорт, тя трябва да дава за камери по пунктове, за скенери", каза той.

Как ще се доказва нарушението?

Георги Свиленски, депутат от БСП

Въпросът дали да се криминализира това деяние, или не трябва да е обект на разговор, който да се води дълго време и то най-вече сред юристите. И сега в Наказателния кодекс има записан текст, който показва при измама какво се случва. По принцип връщането на километражите на автомобилите е проблем. И до колкото може да се вземат мерки, то ние като законодатели да ги приложим. Но така поставено предложението поставя много въпроси - как ще се доказва нарушението, кой е върнал километража, колата минавала ли е през годишни технически прегледи и т.н. Така че разговорът е доста по-широк. Да, проблем е връщането на километража на автомобилите. Да, трябва да му се обърне внимание, но оттук нататък вече специалистите трябва да предложат механизма, по който да стане това нещо. Защото сега, когато стане някакъв проблем, всеки казва - дайте да променяме законите, а те законите ги има. Ако седне някой да ги прочете, ще види, че всяко нещо си го има написано. Въпросът е, че не се спазва и е трудно доказването на престъпление.

Откриват измамата по шума на двигателя

Дори и да няма писмени доказателства за манипулациите на километража, съществува специален софтуер "Тахошпионин", който регистрира на 3 точки шума на двигателя и може да покаже с отклонение до 10 000 км реалния пробег. В софтуера са записани шумът на двигателя на повечето модели автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай