Връхлитат ни урагани и потопи

Връхлитат ни урагани и потопи | StandartNews.com

Червен код в Бургас днес, дъжд и силен вятър в още 14 области

Урагани и потопи ни връхлитат днес. Опасното време изправи на нокти държавата и накара ресорните ведомства да вземат спешни мерки. Заради очакваните бедствия в Бургас беше обявен червен код за порои и силен вятър. Синоптиците предупредиха за рекордни количества валежи. Вятърът ще бъде силен, а по крайбрежието и ураганен. Вълнението на морето може да достигне 5 бала. Червеният код означава, че има сериозна опасност от наводнения, съществува и риск за живота на хората, припомниха специалистите. И допълниха, че при тази най-висока степен на предупреждение са възможни евакуации и сериозни затруднения в транспорта, много вероятни са и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Заради намалената видимост шофирането също е опасно.

Вторият по сила, оранжев код, е обявен за четири области - Ямболска, Сливенска, Шуменска и Варненска. Днес там се очакват валежи със сумарни количества за денонощието до 50 л/кв.м. За други 9 области в страната е в сила оранжев код също за интензивни валежи и силен вятър. Това са Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра и Добрич. За Кърджали кодът е жълт за силен вятър с пулсации до 25 м/сек. Заради очакваните бедствия спецекипи започнаха още вчера да разчистват реки и дерета. Превантивни мерки бяха взети в Бургас, където се очаква сериозно повишаване на нивата на водоемите. Специално сформираните екипи, в които работят и хора, лишени от свобода, премахват натрупаните наноси, храсти и високите треви от тези части на коритата, в които оттичането на водата може да бъде затруднено и да предизвика наводнение.

Работните групи на общината вчера бяха съсредоточени в една от важните точки в морския град. Те разчистваха началото на канала, който свързва езерото Вая и Черно море. Осигуряването на добра проводимост на водното съоръжение е важна мярка, която ще предотврати заливането на главния път за Созопол и Южното Черноморие, когато нивото не езерото се повиши драстично, обясниха експерти. През следващите дни екипите ще почистват района при най-ниската точка на дерето в квартал "Долно Езерово", където при обилни валежи се събира голямо количество вода от околните местности. Другата седмица започва планирано почистване в квартал "Лозово".

Извадените от реките и деретата клони и храсти се събират на купчини. След като изсъхнат, се извозват до сметището. Там, където наносите не могат да бъдат изчистени само с ръчен труд, се използва техника за изгребване на тинята от коритата. Вчера шефът на АПИ Лазар Лазаров коментира усложнената обстановка вследствие на лошото време. "Започнаха силните дъждове, придружени с градушки. Беше свалена голяма листна маса, която е довела до запушване дренажните системи и отводнителните колектори", каза той. Лазаров подчерта, че работата по подготовка за зимата продължава. "На много места направихме силови укрепвания - подпорни стени, заграждения със стоманени мрежи. Има още какво да правим по отношение на обезопасяването", каза шефът на АПИ.

Студ до сряда, 20 градуса в петък

Застудяването, което започна през последните няколко дни, ще продължи, прогнозират синоптиците. Днес температурите няма да превишават 12 градуса. Във сряда се очаква валежите да спрат, но ще остане хладно. Повече слънце ни очаква в четвъртък и петък. В последния ден от работната седмица живакът в термометрите ще скочи до 20 градуса.

Следим нивата, няма критични точки

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите

Ще има повишаване на нивата на реките, но нямаме индикация за критични участъци и ситуации. Следим непрекъснато и публикуваме информацията, с която разполагаме. Имаме връзка с всички останали компетентни власти, които имат ангажименти и отговорности, свързани с мобилизирането и ангажирането на повече сили за справяне при евентуално възникване на бедствия. Оповестяваме нивата на реките по поречията в отделните басейни, така и очакваните прогнози за количества валежи. Очаква се голям обем валежи, но в рамките на 25-30 литра на квадратен метър. От 265 язовира, които бяха идентифицирани, само 12 се оказаха с неясна собственост. Те са в контрола на областните управители. Те отговарят за това да се следи състоянието им. Вече има приет Закон за водите и национален орган, който отговаря за контрола върху хидротехническите съоръжения - Държавната агенция по метеорология и технически надзор. Този ангажимент пред обществото беше изпълнен. Това ще гарантира съблюдаването на всички дейности, които трябва да бъдат предприети, както от собствениците, така и от операторите на съоръженията, за да не се допуска авариране или проблем с хидротехническите съоръжения.

Екипите на ЧЕЗ в бойна готовност

Над 50 аварийни екипа на ЧЕЗ са постоянна готовност за реакция, като при необходимост може да бъдат осигурени допълнителни. 20 отговарят за отстраняването на аварии в София, а други 32 са мобилизирани в София област и Плевенско. Всички са оборудвани с необходимите материали, инструменти, високо проходими автомобили и специализирани транспортни средства. Клиентите на компанията могат да се обръщат към ЧЕЗ на денонощната информационна линия 0700 10 010.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай