Войници и полицаи в училища и рейсове

Войници и полицаи в училища и рейсове | StandartNews.com

Подавайте сигнал за всяко нещо, което би ви усъмнило, призова премиерът

Агенти на ДАНС влизат при бежанците, армия опасва външната граница на ЕС

Войници и полицаи ще охраняват училища, забавачки, автобуси, влакове и гари. Това са само част от мерките, които властите взимат у нас, за да пазят сигурността на гражданите, научи "Стандарт". Засилено полицейско присъствие ще има и около големите заведения, кина, молове и всички обществени сгради, където се провеждат масови събития. "Ще има осезаемо полицейско присъствие на територията на цяла България", обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след заседанието на Оперативния щаб по сигурността. Той бе свикан вчера от премиера Бойко Борисов. В него освен Борисов и Бъчварова влизат още главният прокурор Сотир Цацаров, заместник главният прокурор Борислав Сарафов, министрите Николай Ненчев, Ивайло Московски и Петър Москов, ръководителите на ДАНС, ДАР и други специални служби.
Военните и полицаите ще бъдат пряко ангажирани в осигуряването на сигурността на хората. Те няма да проверяват произволно гражданите, но ще се движат сред тях и ще следят за съмнителни чужденци и сигнали за заплахи.

Освен в градове и села властите изпращат жандармерия, армия и полиция по цялата външна граница на ЕС. Там униформените ще проверяват всички влизащи граждани, ще следят и ще задържат всеки, решил да премине браздата незаконно. Освен това ще проверяват и целия транзитен трафик на автомобили и на лица, преминаващи през територията на България. Агентите на ДАНС, владеещи арабски езици, пък ще бъдат вкарани при бежанците, за да следят за членове на терористични клетки. МВР шефът Румяна Бъчварова обясни, че за момента терористична заплаха за България няма, но въпреки това нивото на сигурност и контрол се повишава.

От своя страна вчера премиерът Бойко Борисов призова "цялото общество да бъде най-внимателно, бдително и подозрително". "Разчитаме хората да подават сигнали за всяко нещо, което би ги усъмнило за подобни хора", призова генералът. И добави, че ще се засили охраната на всички стратегически обекти в страната, както при осъществяването на масови мероприятия. Той препоръча на хората да не пътуват до Франция, докато не се изясни всички ли терористи, свързани с жестоките атаки, са задържани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай