Война със заплати за ИТ специалисти

Война със заплати за ИТ специалисти | StandartNews.com

Компании купуват експерти с двойни и тройни надници

Война със заплати разиграват компании заради добрите ИТ специалисти у нас. Конкуренцията в технологичния сектор е толкова висока, че новите играчи са принудени двойно да вдигат заплатите, за да си набавят нужните специалисти при старта. Немалко компании в сферата на информационните технологии вече са пропищели от нелоялни конкуренти, които им крадат кадрите. Надуват се големи балони, дават се нереално високи възнаграждения, твърдят изпатили работодатели. Секторът бележи бурно развитие, но гладът за програмисти е голям, заради което компаниите хвърлят големи усилия сами да обучат персонала си. Ако преди година възнаграждението на ИТ спец от средно ниво, т.е. с опит от 2 до 5 години, отговарящ по осигуряването на качеството на софтуера, е било 2500 лв., то сега може да получи предложение от новопоявила се фирма от порядъка на 4000 лв. За по-висококвалифицираните кадри в ИТ индустрията изкушенията са още по-големи и там заплатите може да стигнат и до 10 000 лв.

Другият сектор, който е в разцвет и усилено търси работна ръка, е аутсорсингът на бизнес процеси. Над 20 международни корпорации водят от България финансите на структурите си по цял свят или обслужването на клиентите си. Причината са в по-малките разходи за възнаграждения на персонала и за наеми на офиси в България.
Дейността в изнесените центрове за бизнес услуги е по-квалифицирана от обикновените кол-центрове за обслужване на клиенти. От две години усилено се търсят финансови специалисти с два чужди езика, като напоследък има по-голямо търсене на хора с френски език. И тук конкуренцията за ограничения трудов пазар води до вдигане на заплати. Нови играчи предлагат с 500 до 1000 лв. повече, за да привлекат финансисти. В аутсорсинг услугите възнагражденията зависят от сектора, в който работи компанията, както и от проектите, които изпълнява. Когато става дума за обслужване в ИТ сектора, заплатите може да стигнат и до 7000 лв.

Тази есен инженерите и техниците става още по-търсени след навлизането на дузина нови инвеститори от автомобилната индустрия. Над 40 компании вече произвеждат в България компоненти за автомобилната индустрия. В момента за новия завод на Behr-Hella Thermocontrol за климатични инсталации на коли в индустриална зона Божурище се търсят 350 специалисти.

Агенциите за подбор на персонала отчитат нестихващ интерес и към медици и фармацевти в цялата страна. Здравният сектор най-много страда от изтичането на мозъци и затова търсенето на такива специалисти ще продължи да расте, прогнозират анализатори. Сред професиите с ценз се забелязва и раздвижване на интереса към юристи за работа предимно в адвокатски кантори.

Сред търсените позиции, за които не се изисква особено висока квалификация, са тези на административен и обслужващ персонал - технически сътрудници, екзекютив асистенти, рецепционисти.

Отново глад за учители и лекари

В навечерието на учебната година в Бюрото по труда в Добрич има обявени 40 свободни работни места за учители. Търсят се преподаватели както за начален курс, така и за горен курс за преподаване на химия, биология, философия, география, немски и английски език и други предмети. Сред търсените в началото на септември професии са и тези на социалните работници, като нуждата е продиктувана от отварящите врати центрове за обществена подкрепа, които общините изграждат по оперативни програми. От работническите професии в региона най-търсени са работници в обувната и шивашка промишлености, заявяват от трудовата борса. В сферата на услугите се търсят най-вече продавачи на пълен и половин работен ден, както и касиери.

Освен за учители глад на пазара на труда има и за лекари. 33 доктори и 22 педагози могат да започнат работа веднага в Разградско. Трите бюра по труда в областта са обявили десетки свободни места за медици и преподаватели.

От най-голям кадрови дефицит се оплакват в областната болница "Свети Иван Рилски" в Разград, където търсят две дузини доктори със специалности. Още толкова семейни джипита може да устрои с договори в региона и здравната каса. В учителските колегии не достигат преподаватели по математика, информатика, английски, немски, български език, като и възпитатели, за които са обявени общо 7 свободни работни позиции. Най-често незаетите учителски места са в малките школа в отдалечените села. Интересът към тях не е голям, защото паралелките там са маломерни, делегираните бюджети са ограничени и това удря по размера на заплатите. Освен възнагражденията, които са от порядъка на 350-400 лева месечно и се възприемат от педагозите като неатрактивни, работещите на село учители трябва да пътуват цяла зима по засипаните със сняг и лед шосета в Лудогорието.

Гърци наемат шивачи без договори

Само за месец трудови инспектори от Благоевград спипаха шестима работници без трудови договори. Почти всички нарушения са установени в шивашки фирми. Някои от предприятията са на гръцки собственици, а други - на български бизнесмени. Най-често се чуват резонните оправдания - работникът е за първи ден, взели го, за да го пробват дали ще върши работа. Работодателят няма право да допуска до работното място служителя, ако преди това не е сключен трудов договор. Притеснително е, че все още има подобни тежки нарушения, твърдят трудови инспектори.

В началото на този месец пак най-много се търсят шивачки в Пиринския край. Десетки места са обявени в Бюрата по труда в региона. Заплатите почти никой от собствениците на шивашки цехове не обявява предварително. Договарят се директно с наетите работници, но месечните възнаграждения не са повече от 400 лева. Често се налага да се работи извънредно, за което им се плаща на час.

СЪВЕТИТЕ НА ЕКСПЕРТИТЕ

Търсете работа в социалните мрежи

Павел Хаджиев, Job Tiger

В средата на септември традиционно наблюдава пик на пазара на труда. Причините са две. Едната е, че след приключване на сезонната заетост консумацията от морето се премества към градовете и започва търсене на персонал в секторите "Търговия" и "Ресторантьорство и хотелиерство". От друга страна, компаниите, които възнамеряват да наемат работна ръка, са изчаквали да премине сезонът на отпуските, за да започнат серията от интервюта с кандидатите. Кандидатите обаче не бива да разчитат само на сайтове за обяви и бюрата по труда. Добрата работа се търси целенасочено. Направете си списък с компаниите, в които бихте искали да работите. Намерете контакт със специалистите по човешки ресурси в тези компании. Бъдете активни, поддържайте връзка чрез социалните мрежи с НR отделите и не се притеснявайте да се представите и да напомняте за интереса си. Защото невинаги компаниите публикуват всички свободни позиции в сайтовете за търсене на работа. Освен това НR специалистите знаят кога ще се отвори свободна позиция и след като имат предварително база данни с кандидати, дори не пускат обяви.

Дават на фирми субсидии за 3500 работници

До края на септември ще стартира и схемата за младежки стажове

Субсидии за нови 3500 работни места ще пусне Агенцията по заетостта от септември. Парите са осигурени по схемата "Подкрепа за заетост" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". С тях се очаква да се поеме част от освободената сезонна работна ръка след края на лятото. В бюрата по труда вече очакват заявките на работодатели, които ще получат финансиране за наемане на безработни в срок от 6 до 12 месеца. На работното си място те ще получат обучение от наставници на фирмата. Приоритетно ще бъде осигурена работа на безработни с ниска квалификация и образование, както и трайно безработни. Схемата е много търсена от бизнеса, от август 2012 г. досега по нея работа и обучение са получили близо 32 500 безработни, заявиха от Агенцията по заетостта.
Младежката програма за заетост също трябва да стартира до края на септември и така да обере част от безработните младежи, завърнали се от сезонна работа по морето. Държавата ще осигури от бюджета 5 млн. лв., за да стартира тази есен, а по-късно финансирането ще е от новата програма "Развитие на човешките ресурси". Предвижда се млади хора до 29-годишна възраст с висше или средно образование с професия, но без опит по нея, да преминат 6-месечни стажове по професията. Те ще получават минималната заплата за съответната професия. Втората група младежи, които ще обхване схемата са младежи със средно образование, които ще се учат на професия на реални работни места в рамките на 6-месечни стажове и ще получават 90% от минималната заплата за страната. Общият бюджет на еврофинансирането, което ще получи страната ни за младежките стажове е 35 млн. лв. С тях ще се осигури практиката на 8000 млади хора. За работодатели, които след стажовете ги наемат за постоянно на работа, ще има бонус - 6 месеца държавата ще плаща осигуровките на младите специалисти.

Данъчни влизат в 2000 предприятия

Съвместни проверки от Главна инспекция по труда и Националната агенция по приходите започват в предприятия, обявили непълен работен ден на персонала си. Целта е да се ограничат опитите за укриване на данъци и осигуровки чрез сключване на договори за 4-часов работен ден, а полагане в действителност на труд 8 часа на ден. От приходната агенция са набелязали над 2000 предприятия, в които няма икономическа логика да бъде нает персонал с намален работен ден. В следващите две седмици всяко от тях ще получи писмо, че е поставено под наблюдение заради риск за укриване на данъци и осигуровки и получаване на по-ниски възнаграждения от реално получаваните. След това ще последват серия проверки на място. От 2012 г. инспекторите по труда имат право да анулират трудови договори, сключени за част от законоустановеното работно време, когато се установи, че са фиктивни и да ги заменят с такива за пълен работен ден. През м. г. са установени 146 случая на преминали на пълно работно време работници и служители след намесата на Главна инспекция по труда. От началото на т. г. до края на юли случаите са 46. Най-често нарушенията са в ресторантьорството, търговията на дребно, строителството, в производството на облекло и на хранителни продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай