Военни оркестри и хоро за Независимостта

Военни оркестри и хоро за Независимостта  | StandartNews.com

Премиерът Пламен Орешарски, вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на Народното събрание Михаил Миков ще участват в тържествата за 105-та годишнина от обявяването на Независимостта във Велико Търново. Те ще пристигнат в старата столица на 22 септември, но само за вечерната заря проверка от 19,30 часа на площада пред Царевец. Предпразничната програма ще започне още на 20 септември, като включва разнообразни събития, информира директорът на дирекция "Култура" в общината Нелина Църова. По-атрактивните са "Нощта на Самоводската чаршия" в петък от 18 часа, Фестивал на военните духови оркестри през двата почивни дни и изложение на стендови модели и макети на самолети, автомобили и влакчета в Народната библиотека "П. Р. Славейков".

На 22 септември тържественото честване ще започне по традиция с празнична света литургия от 7,30 часа в църквата "Св. 40 мъченици". В 9 часа в двора на храма ще бъде извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "В. Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Военният ритуал по издигане на националното знаме ще бъде от 10,30 ч на крепостта Царевец. Там официалните лица ще произнесат слова и ще бъде отслужен празничен благослов. Половин час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Празнично шествие, водено от представителни военни духови оркестри, ще премине по главната улица от Царевец до паметник "Майка България", където ще бъде положени гирлянд и цветя.

В 12,30 часа пред сградата на кръстовището пред Общината и Централната поща ще започне шоу-спектакъл на участниците в международния фестивал на военните духови оркестри, а за 13,00 ч. пред сградата на общината е предвиден празничен концерт с участието на певци и любителски състави.

С атрактивна възстановка и дегустация "Пътят на хляба" ще се включат в програмата на 22 септември членовете на Клуб "Традиция". Те ще покажат как се е приготвял хлябът в началото на Възраждането и ще представят на жителите и гостите на града старинни инструменти за мелене на жито и приготвяне на брашно, древни рецепти за квас и обредни хлябове и много други изненади. Демонстрациите ще се провеждат в градинката около паметник "Майка България" от 10,00 до 15,00 ч.

Празничната програма в следобедните часове също е наситена с много и интересни събития. От 13 и от 15 часа екскурзоводите от Регионалния исторически музей ще развеждат туристи по исторически места, свързани с Деня на Независимостта. Екскурзоводският тур ще стартира от църквата "Св. 40 мъченици", където цар Фердинанд е провъзгласил историческия акт, ще мине през Царевец и ще стигне до музея "Възраждане и учредително събрание".
В 15,30 ч пред художествената галерия "Б. Денев" ще бъде открит реконструиран фонтан. Той е възстановен със средства от Ротари клуб. В 16,00 часа ще бъде открита изложба "105 години независима България", която ще покаже снимки и документи върху виниловите пана пред Факултета по изобразителни изкуства.

Час по-късно пред общината започва концерт на Фолклорен ансамбъл "Българе", който ще подгрее началото на Голямото търновско хоро. Инициативата се организира за втора поредна година и е в подкрепа на кандидатурата на В. Търново за Европейска културна столица. Голямото търновско хоро ще стартира в 18,00 часа от паметник "Майка България" до крепостта Царевец. Финалът е на площад "Цар Асен Първи", където в 18,45 часа с общи изпълнения ще се представят участниците във фестивала на военните духови оркестри.

В 19,00 ч представителна рота от НВУ "В. Левски" ще демонстрира строеви хватки с оръжие. Половин час по-късно започва тържествената заря проверка, на която се очакват премиерът, вицепрезидентът и председателят на парламента. Празничният ден ще завърши с аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина" и пищни илюминации след 20,00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай