Водолази спасиха бременна акула

15-тонното чудовище се заклещило в дебели въжета край бреговете на Мексико

Водолази спасиха бременна акула | StandartNews.com

Водолази спасиха 10-метрова бременна китова акула край бреговете на Мексико. Огромната риба е била застрашена от смърт, след като се заклещила в дебели въжета. Те причинили дълбоки рани по кожата й. Инцидентът станал в морския природен резерват близо до остров Рока Партида, който се намира на около 400 километра югоизточно от курортния град Кабо Сан Лукас.

Спасената акула тежала цели 15 тона. Водолазите попаднали на нея по време на рутинно туристическо пътуване с кораб. Когато видели бедстващото животно, те веднага се впуснали да му помогнат. За тяхна радост спасителната операция протекла успешно, а на борда на кораба ги очаквали бурни аплодисменти от стотици туристи.

Екипът е действал супер професионално. Водолазите се придвижили бавно до акулата, за да не я стресират допълнително, и проверили нейното състояние. Освободили я от въжения капан. Според тях по кожата й са останали дълбоки белези, но гмуркачите смятат, че тя ще се възстанови бързо.

Китовата акула е най-голямата акула, а също така най-голямата от живеещите днес риби. Най-големият измерен досега екземпляр е с дължина 12,65 метра. Той е уловен през 1949 година в Индийския океан край бреговете на Пакистан. Китовите акули се хранят с планктон, който филтрират от водата, но малки риби също влизат в менюто им. Устата на този вид е около 2 метра. Въпреки огромните си размери, те са напълно безопасни за човека.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай