Водолаз откри най-старата монета в България, НИМ я откупува

Водолаз откри най-старата монета в България, НИМ я откупува | StandartNews.com

Бургас. Водолаз от Созопол откри на морското дъно уникална антична монета, която е най-старата у нас. Според археолози находката е изключително рядка и много ценна. Водолазът, чието име се пази в тайна, веднага се е свързал с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров и му я предал.

Експертите на НИМ са я изследвали старателно и са установили, че е изработена от сплав от злато и сребро и най-вероятно е сечена в античния град-държава Лидия. Според археолози античната монета е изработена през втората половина от VІІ век преди Христа, което означава, че тя е най-старата, открита до момента в България, и една от най-старите в света. Върху нея има изображение на глава на лъв и второ - на свастика.

Водолазът, който е открил монетата, вече е предложил на НИМ да я откупи и ръководството на институцията е приело. Договорената цена обаче се пази в тайна.

"Със сигурност ще я откупим, защото това е уникална монета, но не мога да ви кажа нито цената, нито името на откривателя. Находката е много рядка. Втора такава монета у нас няма. Тя е не само най-старата открита в България, но принадлежи на най-старата монетна емисия в света, която се е появила по времето на Троянската война. Преди това, както е известно, първите форми на пари са били с форма на стрели, камбанки и сърпове. Предполагаме, че е сечена в Лидия, тъй като там през втората половина на VІІ век са направени първите кръгли монети. Освен това по същото време е основана и Аполония от преселници от град Милет и е съвсем логично появата на тази монета от Лидия в Аполония", коментира шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай