Водноспасителната служба на Българския Червен кръст отбеляза своя юбилей

Водноспасителната служба на Българския Червен кръст отбеляза своя юбилей | StandartNews.com

В присъствието на представители на държавни институции, общински администрации, учебни заведения, на бизнеса и на медиите Водноспасителната служба на БЧК отбеляза 50-годишнината от създаването си.

За съществен принос към развитието и утвърждаването на дейността на службата с почетна юбилейна грамота бяха наградени партньорски институции, дарители и медии за безкористната подкрепа, съдействала за намаляване на водния травматизъм, за опазване на здравето и живота на гражданите, особено на децата и младежите.

„Нашите постижения са плод на упорита работа и безрезервна всеотдайност на каузата за опазване на човешкия живот и за намаляване на водния травматизъм, а екипът от експерти, доброволци и партньори е сърцето и душата на тази хуманна кауза. Благодарни сме на тези хора, събрали в себе си силния дух на поколенията и енергията на бъдещето. Благодарим на Българския Червен кръст, който подкрепя развитието на нашите дейности и осигурява всички необходими възможности за повишаване на стандарта и качеството им" – заяви директорът на Водноспасителната служба Антон Налбантов.

Той сподели, че:

За периода 1964-2014 г. са обучени 48 265 водни спасители. През последните години средно около 1 500 курсисти получават сертификат за правоспособност.

Всяка година водните спасители на БЧК предотвратяват средно над 3 000 водни инцидента в страната. Само през 2013 г. е спасен животът на 5 115 души.

Над 70 000 души годишно (предимно деца и младежи) се обучават в превенция на водния травматизъм чрез образователни програми.

Изключителен принос към дейността по водно спасяване имат доброволците от дружествата на водните спасители в страната – 34 дружества с над 1 000 членове.

През 2014 г. ВСС осигурява със свои екипи безопасността на 37 водни обекта в страната.

През годините ВСС постигна високи резултати в спортно-състезателната дейност. Досега са извоювани 7 индивидуални и 5 отборни световни титли по водно спасяване. През 2011 г. на първенството в Испания бе спечелена и европейска титла.

Водноспасителната служба на БЧК е създадена през 1964 г. Основната й дейност е обезопасяване на водните площи и превенция на водния травматизъм. Като неразделна част от най-голямата хуманитарна организация, тя обединява, координира и подпомага усилията на институциите, ведомствата и сдруженията, които работят за опазване на човешкия живот във водна среда. Водноспасителната служба е пълноправен член на Международната Федерация по водно спасяване (ILS) в Зона Европа - (ILSE), от 1967 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай