Понеделник,

Внимание! Какво става, ако прекалим с витамин С

От: Агенция Стандарт -
2094
Внимание! Какво става, ако прекалим с витамин С
A
A
A

Витамин С не е полезен за предотвратяване на настинки, но може да облекчи симптомите им и да намали продължителността им средно с 18%. В същото време излишъкът на витамин С в организма може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, каза пред репортери Анна Слатецкая, педиатър в Руската детска клинична болница "Н.И.Пирогов".

"Прекаленото количество витамин С е свързано с образуването на камъни в бъбреците. Някои проучвания показват, че непрекъснатият прием на 1 г аскорбинова киселина увеличава риска от развитие на камъни в бъбреците с 40-50%", казва тя. Освен това приемането на различни добавки с това вещество във високи дози може да доведе до болки в корема, гадене, диария и алергични реакции.

Средната физиологична потребност на възрастните е 90 mg дневно, което съответства на чаша прясно изцеден портокалов сок. По време на бременност, кърмене и при хора в напреднала възраст той е по-висок - 100-120 mg. При деца той е 40-75 mg дневно, в зависимост от възрастта.

Експертът добави, че човешкият организъм не синтезира сам аскорбинова киселина, а може да я получи само отвън.

"При ежедневна консумация на храни, съдържащи този елемент в дневна доза, не е необходимо да се приемат допълнителни хранителни добавки. Не трябва да се забравя, че витамин С е чувствителен към температурата и готвенето с топлинна обработка го унищожава.

Въпреки това дефицитът на витамин С, отбелязва лекарят, се среща рядко, само при хора с недостатъчно разнообразно хранене и такива, които трудно контролират храненето си, като например при депресия, злоупотреба с алкохол и наркомания. Според нея е трудно да се създаде излишък от витамин С с храната - той се разтваря във вода и излишъкът му лесно се отделя с урината. "Границата на прием без никакви странични ефекти е доста висока - 2 гр на ден, толкова се съдържат в 30 портокала", допълва тя.

"Съвременните изследвания показват, че витамин С е безполезен за предотвратяване на настинки. Вярно е, че по време на заболяване той може да облекчи симптомите и да намали продължителността му средно с 18%. Затова трябва да приемате витамин С не преди настинка, а по време на нея", казва Слатецкая.

Според нея терапевтичната доза витамин С на ден е 1-2 грама. Ефективността на това лечение е "много по-висока" при професионалните спортисти, казва Слатецкая. Периодът на простудните заболявания се намалява наполовина, казва тя, предава БГНЕС.

Всяка година на 4 април се отбелязва Денят на витамин С. За първи път е изолиран в чист вид през 1928 г. Събитието има за цел да повиши осведомеността на хората за веществото. 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички