Вълшебството на лимона

Търсите рецепти с лимони? Ето 5 лесни начина как да го приготвите

Вълшебството на лимона | StandartNews.com

Лимонът има свойството да запазва витамините в плодовете и зеленчуците. А високото му съдържание на витамин С, го прави един безценен продукт. Консумацията на лимони може да предотврати случаите на недостиг на желязо и анемия. От тях човек може да си набави подсилващия костите калций, подобрителя на настроение магнезий и подхранващия мускулите калий.Фибрите в лимона подхранват "добрите бактерии" в червата.Целият плод, заедно със сока, сърцевината и люспата, съдържа лимонена киселина, вземащата участие в метаболитните процеси на всички живи същества.

Домашен ликьор - Лимончело

Продукти: 12 лимона, 1 л. водка, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. захар

Приготвяне: Лимоните се измиват добре със сапунена вода.Кората на лимона се обелва внимателно (само жълтата част от кората). Кората на лимона се слага в бутилка или друг подходящ съд. Налива се половината водка и се оставя за около 2 седмици на тъмно и сухо място.Половината вода и захарта се слагат в тенджера и сиропът се вари около 3 минути или докато захарта се разтвори. Когато сиропът се охлади, се налива и другата вода.Водката се прецежда от корите и се смесва със захарния сироп. Добавя се останалата водка. Ликьорът се налива в бутилки и се съхранява за около седмица преди консумация.

 

 

Лесен и пухкав кекс

Продукти: 300 г брашно, 380 г пудра захар, 300 г кисело мляко, 2 яйца, 180 мл. олио, 3 с.л. лимонов сок, 3 с.л. лимонова кора, 1 ч.л. бакпулверЗа глазурата: 120 г захар, 60 мл. лимонов сок

Приготвяне:В дълбока купа се изсипва олиото (180 мл.). Добавят се суровите яйца (2 бр), настърганата лимонова кора (3 с.л.), лимоновият сок (3 с.л.), пълномасленото кисело мляко (300 г) и пудрата захар (380 г). Разбива се с миксер до получаването на еднородна смес. След това към нея постепенно се добавят предварително смесените и пресяти брашно (300 г) и бакпулвер (1 ч.л.). Отново се разбива до получаването на гладка смес за кекс.Тавичка или форма за кекс се намазва с олио и се посипва с брашно. В нея се изсипва сместа. Десертът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути.Накрая се приготвя глазурата. За целта в купа се смесват кристалната захар (120 г) и лимоновият сок (60 мл.). Разбиват се, докато захарта се разтвори.След като изпеченият кекс е поизстинал за няколко минути, се изважда от формата или тавичката и с помощта на лъжица глазурата се нанася върху кекса.

 

 

Крем супа с аромат на пиле

Продукти: 2 лимона, 2 кубчета пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 3 жълтъка, черен пипер, 1 стрък магданоз

Приготвяне: От единия лимон се отрязват 4 тънки резенчета. В малка купа се изстисква сокът от останалата част от първия и втория лимон. Кубчетата пилешки бульон (2 кубчета) се разтварят в тенджера с 1.5 л вряща вода. Съдът се премества от огъня. Към леко охладения бульон бавно и с непрекъснато разбъркване се добавя сметаната (1 ч.ч.). Жълтъците (3 бр) се разбиват с 2 с. л. от лимоновия сок. В тази смес се слага един черпак от топлата супа, като се бърка непрекъснато. След това яйчено-лимонената смес се излива в супата отново при непрекъснато бъркане. Супата се подправя с черен пипер и по желание с още лимонов сок. Поднася се топла, с резенче лимон и пресен магданоз (1 стрък).

 

 

Суфле с прясно мляко, яйца, масло и ром

Продукти: 100 г масло, 200 г брашно, 1 лимон, 1/2 л. прясно мляко, 300 г захар, 8 яйца, 2 с.л. ром, 1 есенция ванилия

Приготвяне: Прясното мляко (1/2 л.) се сварява с 1 щипка сол. Маслото (100 г) се разтопява и в него се разбърква брашното (200 г), като се внимава да не загори.При непрекъснато бъркане се налива топлото прясно мляко. Сместа се оставя да изстине и се прибавя половината захар.При непрекъснато бъркане се добавя 1 жълтък, след което се прибавят ромът (2 с.л.), ванилията (1 есенция), настърганата кора и сока на единия лимон.Белтъците се разбиват с малко захар. Внимателно се добавят към другия крем.Купички за суфле се поръсват със захар и сместа се разпределя в тях. Суфлето се пече на водна баня в умерено загрята фурна.

 

 

Домашен сладолед със сметана

Продукти: 1/2 лимон, 3 жълтъка, 250 мл. сладкарска сметана, 50 мл. прясно мляко, 4 с.л. захар, 5 г ванилия

Приготвяне: Жълтъците (3 бр) се разбиват със захарта (4 с.л.), сока и кората на лимона (1/2 бр).Прясното мляко (50 мл.) и половината от сладкарската сметана се загряват на водна баня. Когато загрее, се добавя сместа с жълтъците. Сместа се бърка непрекъснато. Сваля се от котлона и се оставя да изстине.Към сместа се добавя останалата сметана и ванилията (5 г) се разбърква добре. Сладоледът се прехвърля в подходяща кутия и се слага в камерата. От време на време се разбърква.Може да се приготви и в машина за сладолед за около 30-40 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай