Властите в шок! Музей на канабиса срещу полицейски участък

Входен билет, който може да се свива и пуши, дава достъп до новия музей на канабиса

Властите в шок! Музей на канабиса срещу полицейски участък | StandartNews.com

Входен билет, който може да се свива и пуши, дава достъп до новия музей на канабиса в хърватската столица Загреб. На посетителите се предлага пътеводител през опияняващата история на растението, включващ оди на реге музиката и стоунър филми (чийто сюжет се върти около употребата на марихуана), съобщава АФП.

Музеят се намира точно срещу полицейски участък в Загреб и е поредната чудата колекция от експонати в хърватската столица, където вече бяха открити музей на махмурлука, музей на разбитите сърца и музей на 1980-те години.

"Растението присъства в историята на човечеството при почти всички цивилизации и несъмнено заслужава музей", обяснява собственикът Твъртко Крачун.

В музея посетителите имат възможността да се запознаят с хилядолетната история на индийския коноп чрез видеоматериали, плакати и изложбени експонати.

Смята се, че за първи път канабисът е култивиран в Централна Азия преди около 10 хиляди години. Днес растението има хиляди приложения - в производството на масла, брашна, козметика, храна за животни, в текстила, строителните материали, научава посетителят на експозицията.

В музея има и палатка, оборудвана със специални лампи, където нагледно е представен процесът на отглеждане на растението. "Това са неща, които никога няма да научите в училище", казва Крачун.

По думите му е чисто съвпадение, че музеят се намира само на хвърлей разстояние от полицейския участък. Входът му е безплатен за служители на вътрешното министерство, здравеопазването и земеделието, които отговарят за регулацията на канабиса.

В страната марихуаната е позволена само за медицински цели. Хърватия разрешава покупката на канабис със съдържание под 0,2 процента на тетрахидроканабинол.

Музеят предлага във фоайето си голямо разнообразие от популярни легални продукти с канабидиол, включително напитки, масла и спрейове, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай