Сряда,

Власт и родолюбци отдадоха почит пред героите на България

От: Администратор -
948
Власт и родолюбци отдадоха почит пред героите на България
A
A
A

Стотици отдадоха почит пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България снощи във Враца. До паметника на Войводата в знак на почит застанаха президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Явор Хайтов и Иван Иванов, евродепутатите Владимир Уручев и Николай Бареков, депутати от различни политически партии, посланници, ръководители на делегаци на побратимените на Враца градове Вилньов Льо Роа, Суми и Бор, врачанският митрополит Калиник, областният управител Малина Николова и заместниците й, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, кметове на населени места, синдикалисти и общински съветници, предаде агенция Трибиали.

На площада бяха строени войници от военното формирование 54 990 и отряди от ученици и студенти.

„Тържествен и паметно озарен, Ботевият площад отново ни събира в първоюнската вечер, тук, в подножието на „Околчица" - символ на безсмъртието и славата! Величествен и горд, паметникът на войводата Ботев сияе от дълбоката синовна почит на цял един народ към своя гениален син! България се прекланя пред най-достойните синове и дъщери, отдали живота си за свобода и независимост. Каква славна история сме наследили и как безценна е дирята на нашите предци! Сред тях Ботевата личност блести като неповторима емблема на Българското Възраждане, знаме в борбата за национална свобода, символ на свято родолюбие! Именно той, войводата, гениалният поет, публицист и революционер, издигна на най-висок пиедестал великата саможертва на априлските бунтовници от 1876-та и обърна погледа на свободна Европа към мъките и страданията на поробения български народ. И сам остави диря – огнено лъчиста, от Дунава до Околчица. Оттам, от върха на славата, лъчите й озаряват цяла България! И в нас отекват думите заветни: достойни да бъдем за Апостолските жертви, за песните бунтовни. И парят думите-въпроси: вървим ли в пътя на единението, за да стигнем там, където жертвените чеда на родината не достигнаха? Нека с ум и сърце продължим в пътя, осветен от великата саможертва на нашите предци, към възхода на нашата България!" – каза в тържественото си слово инж. Николай Иванов – кмет на община Враца.

В обръщението си президентът Росен Плевнелиев припомни думите на Стефан Стамболов от далечната 1890 г., казани във Враца по повод откриването на първия паметник на Христо Ботев – „Великите примери от доблест и патриотизъм озаряват великите нации. Народ, който няма своите велики мъже, не може да има добро бъдеще". Президентът призова ботевият огън да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички