Вино от арония проби в Германия

Вино от арония проби в Германия | StandartNews.com

Интерес към напитката проявяват от Чехия и Китай


Малцина знаят, че от плода арония се прави разкошно вино. "Виждам дамите с претенции за изтънчен вкус и шик като потенциални почитатели на това вино. Нека само опитат. Стига да си намерят", казва създателят на напитката Христо Костадинов от Плевен. Той препоръчва българското леко десертно вино от арония за следобедна почерпка заедно със сладкиш или ядки. Освен на виното, Христо Костадинов е автор на ликьор и аперитив от този плод, а в плановете му е да патентова и бренди. "С алкохолната напитка стават невероятни коктейли за лятото. Гостите ви ще се изненадат от ефекта, ако го поднесете през топлите дни с много лед. Виждам го и край морето през лятото, и в бара с тиха музика и специална компания до чаша мохито примерно", твърди познавачът.

Бившият технолог от плевенския институт по лозарство и винарство в съдружие с местни бизнесмени втора година предлага с успех питиета от арония на немския пазар. Малки количества са пуснати и в нашата търговска мрежа на цена от 7-8 лв. В Германия плащат доста повече за бутилка. Има интерес към напитките и от Чехия и Китай.

Французите са най-големи ценители на плодовите алкохолни напитки, но ги правят по други технологии. Българското вино от арония се прави по напълно натурален метод без никакви химикали, за ферментацията се използва плодова захар като процесът става по естествен път. В по-специални случай може да се сложи дори пчелен мед, макар че излиза скъпо. Растенията се отглеждат в районите на селата Николаево и Радомирци без изкуствени торове и препарати. Засега арония се отглежда на около 200 дка. Тъй като за производството се използва финансиране по европрооекти, всяка година инспектори от Германия контролират чистотата. Производителите залагат на качеството като за целта не слагат консерванти и спирт. Виното отлежава 6 месеца в дъбови бурета и само се филтрира. Така виното става кристално бистро и пази аромата на плода.

"В Германия го поискаха веднага, защото там имат специално отношение към биопродуктите. У нас са достатъчно популярни натуралният сок и пресните плодове от арония заради приятния им тръпчив вкус. Доста хора вече са информирани за ценните съставки на дребничките черни плодове, които достигат големината на гроздови зърна от сорта мерло, когато са гледани добре. Те се използват с успех за лечение и профилактика на хипертония, атеросклероза и гастрити. Съдържат редки витамини и помагат за стабилизиране на кръвното налягане. Всъщност са лек за дълъг списък от болести", разкри Костадинов.

Първите 2 хил. бутилки са направени преди две години

Преди две години в ловешкия винзавод са произведени първите 2 хил. бутилки вино, аперитив и ликьор от арония. За производството на аперитива се добавя екстракт от билки. През миналата година продукцията се увеличила четири пъти въпреки лошите климатични условия.
"Запалих се по нетрадиционните плодови напитки още през 60-те години. В избата на плевенския институт по лозарство и винарство намерих една прашасала дамаджана, на която никой не обръщаше внимание", разказва технологът Христо Костадинов. "Попитах и ми казаха, че е вишново вино. Опитах и онемях", допълни той. В следващите две години Христо Костадинов спечелил десетки медали от международни конкурси за вина от вишни и малини.

Гърци плащат по 15 лв. за литър

Все повече гърци пътуват до Петрич, за да се снабдят с арония, която е сред най-здравословните плодове. Интересът на комшиите накара десетки петрички земеделци да отглеждат такива фиданки. "Имам редовни клиенти от Гърция, редят се на опашка. Много мои съграждани засадиха в последните години по 50-100 дръвчета и предлагат продукцията си на пазара в града. Всички са доволни. Дори и в Благоевград вече садят арония, макар климатът там да не е най-подходящият", казва петричкият еколог Никола Попов. Основните клиенти в Петрич са гърците. С всяка изминала година интересът на нашенците към този плод също се увеличава. Напоследък обаче хит е арониевото вино. Гърците се избиват за хубавия еликсир, някои плащат и по 10-15 лева за 1 литър. Идват специално до южния град, за да си купят от напитката. Пиенето на такова вино е релакс за душата, защото то прочиства организма и освежава. От аронията стопаните приготвят и сироп, компот и сладко. Тези продукти се търсят много на пазара. И се печели добре, уверява Попов. Това растение нито се пръска, нито се реже, а има 60 години живот. Помага при лечението на много болести. Гърците го вземат най-вече за подобряване на сексуалната мощ, става въпрос за мъже на възраст от 55 до 70 години, твърди петричкият производител. Фиданките струват между 3 и 5 евро за бройка. Аронията вирее отлично и в южната ни съседка, но там цената е доста по-висока - между 7 и 15 евро за дръвче. Затова напливът в Петрич за това растение е огромен от страна на комшиите ни. Периодът на засаждане на аронията е между ноември и март. Най-важното е, че то съдържа много полезни вещества, има много йод, който помага за гуша, полезно е за диабетици, за лечение на сърдечни проблеми, нормализира кръвното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай