Винилът се завърна. Всички се питат как стана това

Цената на една плоча удря 1000 лева

Винилът се завърна. Всички се питат как стана това | StandartNews.com

На фона на музикалните революции в YouTube, Spotify и TikTok, които вещаеха край не само на компактдиска, но и на плейлистите на флашка, винилът триумфално се завърна.

Продажбите на плочи в САЩ изпревариха за пръв път от 1987 г. насам тези на компактните дискове (CD). Пазарът за винилите в последното десетилетие претърпя обрат и от най-западащия с минимални продажби на годишна база, сега плочите са се превърнали във втория най-предочитан носител за музика, предаде „Флагман”.

Данни от statista сочат категорично, че ретро дисковете не само са далеч от изчезване, както мнозина смятаха преди 20-ина години, но търпят възход. Така например за 2022 г. в САЩ са продадени 41.3 млн. плочи, сравнено с едва 33.4 млн. CD-та. 

Тази тенденция се наблюдава в целия западен свят. Дори у нас все повече диджеи предпочитат да пускат сетовете си не с mp3-ки и лаптоп, а по класическия начин – с грамофон и плочи. Нещо повече – дори най-известните ни музиканти в последно време започнаха да улавят „вълната“ от Запад и започнаха да издават ексклузивно албумите си на плочи и дори касетки. За съжаление обаче огромният завод за производство на плочи в България – „Балкантон“, отдавна не съществува и липсата му оскъпява сериозно крайния продукт.

Всъщност винилът никога няма да бъде основният носител за музика, но това не пречи тази индустрия да се развива стремглаво нагоре.

„В момента всеки може да се абонира за някоя от платформите за „стрийминг“ на музика за мижавите 5-10 долара на месец и да слуша любимите си артисти от всяко устройство, свързано с интернет. Но емоцията да си купиш плоча, със специално изработена обложка или кутия, да я поставиш на грамофона и просто да слушаш – това е неповторимо“, каза пред Флагман известен DJ от Бургас.

В момента цената на една плоча зависи много от нейната възраст. Така например за нов албум или EP можете да броите между 40 и 100 лева. Но ако винилът е стар и от лимитирана серия, която вече не се произвежда, стойността нараства драстично. В някои случаи цената достига до суми от 300, 500 и дори над 1000 лв. за бройката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай