Винетките няма да поскъпват

Винетките няма да поскъпват | StandartNews.com

Взели сме решение винетките за леки автомобили да не поскъпват и годишният стикер да струва 67 лв., каза строителният министър Лиляна Павлова. Средствата от продажбата им обаче не стигат за ремонт на шосетата. Събират се 220 млн. лв. годишно, колкото е и бюджетът на пътната агенция.

От тези средства обаче се отделят за издръжка на ведомството и за зимно почистване, което поглъща голяма част от парите. Въпреки това няма да се вдига цената на винетката, тъй като все пак е поет и социален ангажимент. Според Павлова по-справедливи ще са вноските от всеки шофьор за ремонти, когато бъде въведена тол системата след 2018 г. Тогава ще се плаща справедливо, според изминатите километри, допълни министърът.

Заради проблемите с поддръжката на съоръженията се създава работна група, която ще включва браншови организации и катедра "Пътища" на УАСГ, за да се приемат нови норми за проектиране на мостове и тунели. Ще се мисли за нови отводнителни системи вместо воронки, както и за височината на мостовете, така че да пропускат максимално вода, подсказа за промените пътният шеф инж. Лазар Лазаров. При проверката на съоръженията стана ясно и че светлините в тунела "Топли дол" са недостатъчни и скоро ще бъдат подменени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай