Вещите на Ванга пречат за ремонта на Рупите

Вещите на Ванга пречат за ремонта на Рупите | StandartNews.com

Петрич. Вещите на пророчицата Ванга все още са в къщата й в местността Рупите и това не позволява да започне ремонт на сградата. От едноименната фондация изразиха преди време готовност да стегнат постройката и след 17-годишно чакане тя най-сетне да отвори врати за посетители от страната и чужбина. Държавата прехвърли собствеността на 1411-те вещи на община Петрич. Общинските съветници пък гласуваха предметите да се стопанисват от Историческия музей в южния град.

Все още обаче от културната институция нямат подходящо помещение и не освобождават стаите от вещите. "Няма скандал, но настояваме директорът на музея Сотир Иванов да изпълни решението на ОбС и заповедта на кмета Вельо Илиев и да прибере нещата до 31 август.

Искаме да ремонтираме къщата, която е наша собственост - ще стегнем покрива, ще боядисаме стените, ще спрем течовете, ще освежим помещенията. Всичко обаче ще се възстанови в автентичния стил, нищо няма да се променя и модернизира", каза управителят на комплекса в Рупите Серафим Иванов. Целта на фондацията е къщата да отвори врати на 14 октомври, когато е храмовият празник на църквата "Света Петка" на Ванга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай