Век на стил и красота

Гледката на Кейт Мос по кюлоти е първата снимка, която посреща посетителите на "Вог 100"

Век на стил и красота | StandartNews.com

100 години "Вог"

Британското издание на фешън гиганта със специална изложба за юбилея

Британското списание "Вог" несъмнено има важна роля не само върху модата, но и върху културния живот в локален и в световен мащаб. То е списание хроника на визията на жените. И отдавна излиза от пределите на модна библия, за да придобие културно историческа роля. "Вог" е също запис на това кои сме били преди, къде сме сега и какви бихме искали да бъдем.

А сега изданието празнува 100 години от излизането на първия му брой с изложба на емблематични фотографии в Националната портретна галерия в Лондон. Тя ще продължи до 22-и май, а дотогава всеки, който има възможност, поне онлайн може да проследи най-важните фотоси, които превърнаха "Вог" в храм на стила. А на експозицията може да видим как Фред Астер танцува, Алфред Хичкок кляка като жаба, Джон Осбърн пуши, Франсис Бейкън размишлява, Кейт Уинслет блести, Дейвид Хокни рисува.

Ретроспекцията ни връща чак до създаването на империята. Британският "Вог" се появява през 1916 г., когато Първата световна война спира доставките на американския оригинал на Острова. Издателството "Конде Наст" поставя началото на проекта, който ще се осъществи чрез отделна редакция. В изложбата "Вог 100: Век на стила" са включени легендарни снимки на Сесил Бийтън, Ъруин Пен, Дейвид Бейли и Марио Тестино. Портретите са на Марлене Дитрих, принцеса Даяна, Дейвид Бекъм и модели като Кейт Мос и Линда Еванджелиста.

"Исках да изкарам прочути снимки и да ги балансирам с такива, каквито хората още не са виждали. Един от водещите принципи на изложбата е стремежът ни да покажем наистина оригинални стари фотографии", обяснява кураторът на събитието Робин Муир. Сред фотосите е и тази Хорст П. Хорст със заглавие "Корсетът Мейнбохър" от август 1939 г. Десетилетия по-късно този кадър вдъхновява Мадона и екипа й за видеото към песента й "Вог", както и кадърът на Питър Линдбърг от корицата на списанието през 1990 г., който начерта ерата на супермоделите. Сред показаните кадри е и този на Сесил Бийтън, в който

жена във втален костюм преминава през руини от бомбардирания "Мидъл Темпъл" в Лондон

"Това е страхотен повод да покажем най-доброто от "Вог" - списанието синоним на мода и фотография вече 100 години. Това е библията на стила", допълва Муир.

Настоящият главен редактор на модното списание, Александра Шулман, е назначена през 1992-а година и досега е на този пост. Тя е шефът с най-дълъг стаж в историята на изданието. "Вог" винаги е бил верен на първоначалната си цел да показва на света съвременния стил с помощта велики таланти ", казва тя. "Въпреки, че стиловете и модата непрекъснато се променят, списанието следва едни и същи стандарти като хроникьор в тази сфера. То е до известна степен създател на определен тип свят, който очарова. И голяма част от съдържанието му говори много за цялостната съвременна култура, а модата е като допълнение към нея. Това служи като база, върху която да стъпят други модни списания ", допълва главната редакторка.

Целият културен живот на Великобритания е проследен в страниците на списанието и е представен през обектива на фотографи като Бийтън и Дейвид Бейли. Те са станали популярни във фотографските среди именно с портретите си за изданието.

"Когато погледнем модата, всички обикновени хора като мен, бихме обичали фотографите заради това как дрехите изглеждат всъщност", казва Маргарет Тачър, която също е взела своето място в пантеона на "Вог", заснета от Бейли.
Докато други списания се изменят, за да останат на пазара, британското модно издание просто еволюира. Издателите му твърдят, че всеки може да открие линията на развитието му. То постоянно отразява времето, в което живеем, без да жертва ценностите си. И в това е силата му.

В емблематичната изложба са намерили място и всички копия от броевете от първия досега. То е покрило

събития като кървавата немска окупация на Елзас в края на Втората световна война

което е докладвано от тогавашния военен кореспондент и бивш модел Лий Милър. Има и моменти от историята на модата, които отразяват обществените трусове като началото на "New Look"-а на Кристиан Диор през 1947 година. С тази линия дизайнерът отпразнува края на строгите икономии с неговите екстравагантни модели с наслоения от плат. Или пък революционния момент, в който Дониал Уна стана първият чернокож модел, появявал се на корица на "Вог" (през 1968 г.). По този начин британското издание се превръща в интерпретация на цял век, и то по най-красивия начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай