Вечният Гилмор

Вечният Гилмор  | StandartNews.com

Дочакахме - след 20 години мълчание "Пинк Флойд" пускат последния си албум, зад който стои живата легенда Дейвид Гилмор. Феновете вече тръпнат от нетърпение, очаквайки 7 ноември, когато "The endless river"/"Безкрайната река" ще бъде пуснат за продажби. А Гилмор с тъга обяви, че това ще е последната музика, която ще чуем от гениалната банда - събирането е наистина за последно. Ето кои са най-важните факти и цифри от живота на китариста и вокалист.

Дейвид Гилмор е роден на 6 март 1946 г. в Гранчестър Медоус, Кеймбридж, Англия.

Баща му Дъглас Гилмор е старши преподавател по зоология в Кеймбриджския университет. Майка му Силвия е учителка и филмов редактор.

Започва да свири на китара на 13-годишна възраст - подарена му е от съсед.

Преди да го застигне славата, работи всякакви професии за по месец-два: включително и като манекен. Гилмор посещава гимназията "Пърс" (The Perse School) в Хилс Роуд, Кеймбридж, където не му харесва особено. Там обаче се запознава с бъдещия китарист и вокалист на бандата Сид Барет, както и с Роджър Уотърс, който учи в мъжката гимназия в Кеймбридж.

През август 1965 г. Гилмор свири из Испания и в Сен Тропе във Франция в компанията на няколко приятели, сред които и Сид Барет. Те обаче не постигат особено голям успех и едва свързват двата края - Дейвид е приет в болница заради недохранване.

Гилмор става част от "Пинк Флойд" през 1968 г. След присъединяването му групата коренно променя своя облик и стил. Дейвид се включва в композирането на нови песни, в писането на текстове и във вокалите и променя коренно стила на бандата.

Фен е на Арсенал. А сред хобитата му е авиацията. Опитен пилот, притежава колекция от самолети.

Свири с китара "Фендър Стратокастър".

На 7 юли 1975 г. Гилмор се жени за първата си съпруга, Вирджиния "Джинджър" Хасенбайн, която тогава е модел. Имат четири деца - Алис, Клер, Сара и Матю. Гилмор и Джинджър се разделят по време на световното турне на "Пинк Флойд" от 1987-1989 г. и се развеждат през 1990 г.

На 29 юли 1994 г. Дейвид се жени за Поли Самсън, с която живее и до днес. От съвместния си брак с нея Гилмор има още три деца - Джо, Гейбриъл и Роумъни.

Пословично известни са спречкванията му с Роджър Уотърс - двамата приличат на два лъва в една клетка, която се оказва тясна за таланта и егото им.

Един от най-големите спорове за песни водят за прочутата "Comfortably Numb" - Уотърс настоява Гилмор да не свири дълго соло на края на парчето. Дейвид в крайна сметка надделява и прави един от най-емблематичните китарни завършеци в музиката.

"Музиката на Уотърс е все по-самовлюбена и глупава. Прилича на бълнувания", обвинява го Дейвид Гилмор.

След голямата схизма между Уотърс и Гилмор през 80-те Дейвид остава начело на групата. Четиримата са се събирали заедно само веднъж след това - на 2 юли 2005 г. Тогава Ник Мейсън, Ричард Райт и Дейвид Гилмор се присъединяват към Роджър за благотворителен концерт на "Live 8" двадесет години след тяхната раздяла.

Преди години продуценти им предложиха 250 милиона, за да се съберат и възродят "Пинк Флойд". И двамата обаче отказват. "Все едно да спя с бившата си съпруга", казва Дейвид Гилмор.

Най-забавният и в същото време верен коментар за различието между двамата принадлежи на Ник Мейсън. "Напрежението винаги се е пораждало от това, че Роджър искаше да прави не само музика, но и велико концертно шоу, докато Дейв искаше да бъде запомнен само като гениален музикант и нищо повече".

Твърди, че нищо не проваля толкова младежите, колкото музикалните риалита. "Превръщат ги в мързеливи хора, които просто искат 15 минути, вместо да потънат в музиката с години и да я обикнат истински", казва Дейвид.

Солата му редовно оглавяват класациите на най-добрите рифове в рок историята.

Феновете на "Пинк Флойд" почти винаги се делят на два типа - такива, които предпочитат бунтарските композиции на Уотърс, и такива, които харесват нежната и лирична музика на бандата, чийто извор е именно Гилмор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай