Вечерно бдение във Варна срещу архимандрит Дионисий

Вечерно бдение във Варна срещу архимандрит Дионисий | StandartNews.com

Варна. Във всички храмове на Варна правят вечерно бдение с молитви срещу избора на архимандрит Дионисий за епископ. Така изразяваме протеста си преди заседанието на Светия синод, обяви Иван Панайотов, председател на инициативния комитет „За чистота в БПЦ".

Инициаторите на нощното бдение имат разрешение от Варненската и Великопреславската митрополия, увериха те на пресконференция.Благодарение на усилията им, както и на всички миряни преди повече от година, от битката отпадна игуменът на Бачковския манастир Борис като претендент да наследи поста на покойния митрополит дядо Кирил.Обидно е за нас въвеждане в епископски чин на архимандрит Дионисий, предвид действията и битието на този човек, каза Панайотов. Според него има доказателства за участието на Дионисий в масонска ложа и при тамплиерите, а и се нарушава църковният устав. Не са спазени императивните изисквания за навършени 35 години и служене в манастир три години, за да стане духовен пастир.

Освен това отец Дионисий е нарушил правилата на православната вяра, защото е сниман да слага епископски дрехи и жезъл, без да има такъв сан, посочи Панайотов. Той припомни и за раздаването на титлата архонт от страна на свещеника, каквито титли в православието няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай