Вдигнаха армията заради бежанци от Идомени

Вдигнаха армията заради бежанци от Идомени | StandartNews.com

Гранични полицаи предотвратиха опит за влизане в страната ни на около 60 бежанци от Гърция късно в петък. По неофициална информация на "Стандарт", нелегалните мигранти са били засечени в международния влак Гърция-България.

Мигрантите били в различни вагони на международния влак. Те обаче са спипани от граничните ни власти и закарани под конвой в Граничен полицейски участък – Петрич. 

По информация от прокуратурата в южния град групата от мъже, жени и деца и тръгнала от разрушения от гърците лагер в Идомени. В нея били близо 100 човека, но гръцката полиция успяла да върне част от евакуираните от лагера бежанци и да ги спре по пътя им към нашата страна. Другите обаче опитали с влака да преминат пред ГКПП-Кулата-Промахон.

„Няма опит за преминаване на държавната ни граница през зелена граница. Не са минали през планина Беласица, всички са били във вагоните на композицията. Няма паника, но е задействан планът за противодействие при мигрантски натиск на родната граница. Веднага към Кулата са тръгнали войници от най-близкото военно поделение 26 400, което е базирано в Благоевград. Засега на границата с Македония всичко е спокойно", казаха от Граничен полицейски участък – Кюстендил.

От прокуратурата уточниха, че предстои всички бежанци да бъдат върнати обратно в Гърция. В момента текат преговорите с представителите на гръцката страна. Няма напрежение и в град Петрич, увери кметът на общината Димитър Бръчков. Все още нямам официална информация от МВР. Но няма място за притеснение. Граничните ни власти са действали адекватно. Населението е спокойно", увери кметът на Петрич.

В село Кулата, което е до границата с Гърция, управникът Димитър Дамянов дори не знаеше за проведената акция и спирането на мигрантите. „Не съм уведомен, това означава, че няма някаква драма. В противен случай ще съм информиран", лаконичен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай