Вдигат заплатите на психиатрите

Вдигат заплатите на психиатрите | StandartNews.com

Варна. Напълно постижим срок е от 1 октомври със задна дата да бъдат увеличени с 18 % заплатите на лекарите в психиатриите и в кръвните центрове,  съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова във Варна. Тя е направила предложението до Министерството на финансите и очаква окончателното решение на правителството . Парите за увеличението са спестени от заложените средства за капиталови разходи за 2012 година,които са общо в размер на 20 млн. лева.

Атанасова припомни, че иска допълнително 20 млн. лева към бюджета  на ведомството, за да се увеличат средствата за лечение на деца в чужбина ,за подпомагане на лечебните заведения в труднодостърни планински и полупланински райони. От началото на годината до сега 490 деца са одобрени за лечение зад граница и вече са необходими 8 млн.лева с отпадане на лимита от 180 000 лева

63 лекарства вече имат нови, по-ниски цени, след последните служебни проверки на Комисията по цени и реимбурсиране.  От тази седмица вече е възстановена доставката на онколекарствата, за която има категоричен ангажимент фирма „Сандос”, получила разрешението за употребата им. Трудностите по доставката на лекарствата са преодолени,  кризата  с тях е от април заради технологични проблеми в завода в Австрия, подчерта Атанасова.

От понеделник влиза в действие програма „Пулс” за обучение на 6500 медици в спешна помощ с така наречените дишащи манекени –за симулация, които в реално време ще показват реакция на човешкия организъм. Проектът, който започва в „Пирогов”, е до края на 2013 година и е част от приоритизирането на спешната помощ у нас.

Министърът на здравеопазването беше във Варна ,за да направи първа копка на строителството на два линейни ускорителя в УМБАЛ „Св.Марина”. Проектът е по ОП „Регионално развитие” и след 6 месеца, колкото трае обучението на специалисти в Швейцария, те трябва да са готови. Финансирането е в размер над 18 млн. лева. С двата линейни ускорители се затваря цикълът  за диагностика и лечение на онкоболни в морската столица.До края на годината ще бъде готов и вероятно одобрен проекта за апаратура за радиохирургия на стойност между 5-7 млн. лева. Парите за нея и линейните ускорители са от спестените 27 млн. лева за здравни проекти по ОП ”Регионално развитие”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай