Вдигат прегледа, режат талоните

С 6 лева средно поскъпват клиничните пътеки догодина

Вдигат прегледа, режат талоните  | StandartNews.com

София. По-високи цени на прегледите срещу по-малко безплатни талони за хората. Това предвиждат разчетите на здравната каса и лекарския съюз. Те са публикувани на сайта на съсловната организация. Дали увеличението ще стане факт зависи от това дали лекарският съюз ще подпише рамков договор. Решението медиците ще вземат в събота и неделя на събора си.

За общопрактикуващите лекари предвидените пари са 177 млн. лв. С тях се очаква джипитата да направят 21.5 млн. прегледа, което е с около 400 000 по-малко от очакваните за тази година. За сметка на това е предвидено касата да плаща повече за някои дейности. Например прегледите на бъдещите майки, на диспансерно болните, както и профилактичните прегледи при деца се увеличават с 1-2 лева. Аналогична е ситуацията при специалистите.

Общо 188 млн. лв. са средствата за специализирана извънболнична помощ догодина. Тези пари са с 11 млн. лв. повече в сравнение с тази. Заложените прегледи обаче се намаляват с около 500 хиляди - от 17 134 317 през тази година на 16 641 317 за 2013 г., пише в разчетите на касата и лекарския съюз. Повечето пари касата ще употреби да увеличи цените, по които плаща на медиците - за първичен преглед от 17 на 18 лв., а за вторичен от 9 на 9.50 лв. Също така увеличение има на диспансерното наблюдение, физиотерапията и др. Това вдигане на цените безспорно е добре за медиците, но орязаният брой на прегледите не е желателен за пациентите. Напрактика догодина болните хора ще имат по-малко безплатни талони и ще трябва да се бъркат в джоба си по-често, когато ходят на лекар.

Символично е готвеното увеличение за догодина на клиничните пътеки, по които касата плаща на болниците. То е средно с 6 лева на диагноза. Реално обаче парите ще се вдигнат на 30 от почти 300 пътеки. Това са най-недофинансираните диагнози, казват от лекарския съюз. Сред тях са оперативни интервенции в коремната и обща хирургия, в пулмологията, раждането, както и някои детски пътеки. Увеличението на парите е от 17 лева при бронхиалната астма при деца до 4500 лв. при лечението на болестта Гилен-Баре. С 80 лева се вдига раждането. С 10 лева пък се намаля диабетната полиневропатия.

Бюджетът за болнична помощ за догодина се увеличава общо с 20 млн. лв. и достига 1.4 млрд. лв. В тези пари не влизат допълнителните средства, които касата раздава за дейността на клиниките над прогнозните им бюджети, обясняват от съсловната организация на медиците. Общият брой на хоспитализациите, които се очакват догодина в болниците е същият като тази - 1.7 млрд. Все още не е ясно колко точно са и как ще се дават средствата за интензивни грижи, които министерството прехвърля към касата. Според първоначалната информация за тази цел касата трябваше да задели 40 млн. лв. Лекарите обаче искат поне двойно повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай