Вдигат пенсиите поне със 7,6%

Вдигат пенсиите поне със 7,6%  | StandartNews.com

София. Все още се обсъжда процентът, с който ще се увеличат пенсиите, но няма да е по-малко от 7.6% и ще е за всички с този процент, включително и най-високите, дори и тези от 700 лева. Това каза пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Правим всичко възможно догодина да се увеличат доходите на българите. През последните години направихме доста сериозни реформи в пенсионната система. На базата на тези реформи ние можем да си позволим по - доброто изпълнение на приходите на НОИ и да увеличим пенсиите, поясни социалният министър. 

Министърът смята, че трябва да се увеличат максималните осигурителни прагове. Има предложения на синдикатите в тази насока, но всички идеи ще бъдат подложени на дебат, за да се  прецени за кои професии може да има увеличение, за да не се стигне до увеличение на безработицата.

Във връзка с изнесената информация от синдикатите, че все повече млади хора бягат от България, министърът съобщи, че правителството агитира български студенти да се завърнат в България. Предлагат им заплати от 3000 лева и мислят че това е добро заплащане, обясни той.

Трябва да направим държавата привлекателна за младите хора, за да остават тук. Правителството прави, каквото може и вече поема доста разходи за започващите работа у нас – плащаме осигуровки транспорт. До края на годината 10 000 млади хора ще започнат работа у нас по различни програми, финансирани от Европейския съюз, подчерта Младенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай