Вдигат нова Мизия

Вдигат нова Мизия | StandartNews.com

Строят къщи на баирите, Тони Димитрова стана доброволец

Нова Мизия ще бъде вдигната след потопа. Багери ще срутят опасните сгради. Здрави къщи ще бъдат изградени, но на баирите над града. 350 постройки са вече маркирани с червен кръг за събаряне. Така са постъпили в румънско село след опустошително наводнение през 2007 г., като за целта използвали европари.

Мизия може да кандидатства за средства от Брюксел, ако щетите надвишат 41 млн. евро, стана ясно след посещението на еврокомисар Кристалина Георгиева и МВР шефа Йордан Бакалов в удавения град вчера. Бакалов съобщи, че има идея специален държавен фонд да отпусне пари за съфинансирането на европейска програма за бедствия, откъдето ще дойдат сумите за новата Мизия.

Междувременно певицата Тони Димитрова захвърли микрофона, обу ботушите и стана доброволец. Тя бе сред хората, които помагаха на мизийци да ринат калта от домовете си.

Разрухата в Мизия идва с червена точка

"Елате да видите за каква разруха става дума". Така 70-годишният Тончо Берчев покани Кристалина Георгиева да посети порутената му къща на ул. "Цанко Церковски" 63 в Мизия. Екипът на "Стандарт" изпревари еврокомисарката, която обеща на дядо Тончо да види ужаса на наводнението. Тончо показва червения кръг на ада - на горния десен край на гаража му. Това сочи, че къщата не подлежи на възстановяване и трябва да бъде срутена изцяло. Като дома на Тончо са още над 350 къщи, показа проверка на общината в Мизия във вторник.

Водата нахлу от юг, два прозореца изчезнаха яко дим, след това водата бутна и носещата колона на ъгъла на къщата. От 30 заека водата пощадила само 3, от 50 кокошки - две и едно пиле. "Лодката на спасителите мина над двуметровата телена ограда, толкова висока бе водата", разказва Тончо. Той живее в къщата на починалата му наскоро сестра, а там е приютил и съседа си Георги Пелтешки. Някъде в къщата е метален сейф, в който стои талонът на колата му - единствената оцеляла вещ.

81-годишните баби Надежда Костова и Йорданка Деспотова, също останали без дом, пък ще получат нови ченета от Кристалина Георгиева. "Водата го отнесе, затова нямам нищо в устата", казва баба Надежда. Тя почти разплаква еврокомисаря по бедствията с разказа си. Ще си ходя от тази свят, майка ми доживя до 82, ако мога и аз да стигна, добре ще е", нареждаше Надежда.

По-рано през деня правителството реши да отпусне по 10 000 лева на наследниците на четиримата загинали при пороите във Враниловци и Мизия. На областната администрация във Враца ще бъдат дадени лопати, кофи, ботуши и медицински маски. Затворници от Враца пък заминават за Мизия, за да помагат в разчистването на щетите след потопа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай