Възкреси доброто: Мама да оздравее, молят Дядо Коледа две момченца

Възкреси доброто: Мама да оздравее, молят Дядо Коледа две момченца | StandartNews.com

Трансплантация в Истанбул е шансът за 29-годишната жена

Преди Коледа всички деца очакват подаръци от Добрия Старец. Молбата на две момченца, Мариан на 5 години и 2-годишният Богдан, е мама Тинка да оздравее. Мариан обича всичко свързано с динозаврите, луд е и по рибките. Може би Дядо Коледа няма да забрави и ще го зарадва с аквариум или интересна игра за огромните древни животни. А защо не - с детска енциклопедия, която ще разгръща, когато порасне и почне сам да чете. Макар да е по-малък пък, Боги е по-палав. Като всички момченца, иска да кара колело като порасне. Навярно в празничната нощ от чувала с играчки за него ще има истински детски велосипед.

Такива са мечтите на братчетата

и дано се сбъднат, заедно с най-голямата - да бъдат с мама и тати край елхата в новогодишната нощ.
Тинка Гачева е от Кърджали, но живее в Пловдив. Последно е работила в боулинг клуб в Града под тепетата. "Тя е много мил и весел човек, както и страхотен приятел, грижовна майка и всеотдайна съпруга. Обича да прекарва време със семейството си и приятелите си", разказва нейната близка Ирина Спирова. За съжаление, доброто сърце на Тинка не я спасява от страшната диагноза - лимфом на Ходжкин - стадий 4В. Страданията й започват през февруари, когато открива малка бучка на шията си. Диагнозата е стряскаща. Съпругът й е поставен в трудната задача да й я съобщи. В началото 29-годишната жена опитва терапия в Турция, но тя не дава резултат. Единственото възможно лечение е присаждане на стволови клетки в болница "Джон Хопкинс Медисън" в Истанбул, но е

необходима космическа сума - 72 000 евро

Преди дни Ирина Спирова, една от инициаторките за кампанията в подкрепа на Тинка, написа във Фейсбук: "Скъпи приятели! Тина отново е в Турция. Направени са изследванията й, които показаха, че започва с предстоящата трансплантация на стволови клетки. Сега ще мине едноседмична химиотерапия, след която следва и най-важното - трансплантацията. Сумата почти е събрана. Нека се молим всяка една секунда за нея, за нейното скорошно оздравяване". От няколко месеца приятелите на Тинка организират мащабна акция за набиране на средства за лечението й. В Кърджали и околността има над 150 поставени кутии, средства се събират и в други градове на страната, както и в чужбина. Кърджалийци мощно подкрепиха благотворителната кампания.

Рамо на младата жена в битката й с рака през октомври дадоха и двукратните шампиони на България по минифутбол "VIP dent"-Пловдив и двукратните носители на бронза - "Байкал"-Кърджали, които изиграха благотворителен мач. "От входни билети и специални благотворителни талони на стойност 20 и 50 лв. бяха събрани близо 2500 лв.", съобщи Маноил Димитров от "Байкал".

Незабравим за кърджалийци ще остане и благотворителният концерт. На сцената на Дома на културата пяха космическата Валя Балканска в съпровод на гайдаря Петър Янев.

Път да имаме, любов да имаме, живот да имаме

пожела голямата родопска певица. Във вечерта взеха участие над 10 групи и състави, сред тях Николай Славеев, Здравко Мандаджиев, Искрен Пецов, Галин, Соня Немска, Blagovest BIX Handzhiev, Иги Андровски, Борислав Костадинов (а.к.а Тариката) E.C.C.C (East Coast Cash Crew, EVA, Формация Оркестър Иван Паскалев, Сезен Мустанова, Христо Кръстев, Теди Петрова, Синан Садула и други. За Тинка танцува и фолклорният ансамбъл към Дома на културата, носител на трета награда от тазгодишния световен конкурс в Корея. Полученият приз от $1000 танцьорите внесоха във фонда за лечение на младата жена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай