"Възкреси доброто" - надежда за промяна

"Възкреси доброто" - надежда за промяна | StandartNews.com

 

 

Заедно с вас, читателите на "Стандарт", можем да направим света по-добър

Не е трудно да направиш някого щастлив. Това е равносметката от кампанията "Възкреси доброто". Започнахме я преди повече от 3 г. с разкази за хора, които се нуждаят от протегната ръка, за да продължат напред. Много от вас, драги читатели, помогнахте с каквото можете - с пари, с работа, с труда си, със съчувствие. С помощта на дарители, институции и хора с големи сърца заедно неведнъж надхитряхме смъртта, чупехме оковите на бедността и давахме криле на затъналите, за да полетят отново. През изминалата година - от 10 август 2014 досега, ви разказахме още много истории на хора, нуждаещи се от помощ. За изключителното семейство художници от Велико Търново Алекс и Роза, които продават картините си на безценица, за да не умрат от глад. За музиканта Стохата, който мечтае отново да излезе на сцена. За клуба по таекуондо "Калоян Ладимекс" в Перник, където със спорт лекуват деца с увреждания. За Кали, която търси помощ в битката с рака. За фотографи, които дариха щастливи мигове на пенсионери. Сред историите, които все още нямат развръзка, е тази на Деси от Варна - тя се нуждае от пари за операция в Германия. И за отец Иван, който мечтае отново да заведе на море своите питомци.

Вие, драги читатели, показахте, че българинът е състрадателен към чуждото нещастие и е готов да подаде ръка. И че с вяра, надежда и любов заедно можем да направим света по-добро място за живеене.
Ето равносметката за това, което направихме през изминалата година.

"Стандарт" е готов да публикува вашите истории, ако имате нужда от подкрепа, за да продължите напред. Разкажете ни и за добрините, които сте получили.

Пишете ни на адрес:
София, ул. "Мизия" 23, имейл: [email protected],
или се обадете на телефони
02/8182317 и 02/8182319

Марсело заминава за Кеймбридж с майка си

Заминаваме за Кеймбридж заедно - аз и Марсело, каза за "Стандарт" Цветана Илиева, майката на даровитото момче, което бе прието да учи в престижния колеж във Великобритания. Цветана ще остане в Англия само няколко дни, докато той се настани в общежитието. Първата вноска за колежа вече е платена. Това направи Строителната камара по идея и молба на вестник "Стандарт". Предприемачите решиха единодушно да дадат път на младия ром. Марсело пък обеща, че като завърши, ще работи в България.

Строителната камара ще изплаща вноската от 36 000 паунда на тримесечия. Преди всяко плащане ще искат информация от колежа дали момчето продължава да учи. Камарата ще купи и самолетните билети за пътуването до Англия на Марсело и майка му. Учебната година в Кеймбридж започва на 7 септември, до 5-и новият колежанин трябва да бъде там. В дарителската сметка са събрани 1071 лв. Майката очаква друга фирма да поеме таксите на Марсело за общежитието. За двете години те са общо 24 000 паунда. "Сега сменяме гардероба на Марсело, който не беше кой знае какъв. Имаме и други разходи около заминаването, а и тук имаме още 2 момчета, които също трябва да подготвим за училище", каза радостната майка. Издръжката осигурява само бащата на децата.

Габи има столче, Рамадан е по-добре

Преди 7 месеца ви разказахме за две деца от Кърджалийско и мъките, които преживяват техните родители. "Стандарт" подкрепи кампанията "Да подарим надежда", организирана в областта, за набиране на средства за 5-годишната Габриела от Кърджали, която страда от детска церебрална парализа, и за Рамадан от с. Божак, който е със заболяване на червата. В инициативата се включиха над 100 граждани и фирми, повече от 20 училища, които събраха 12 400 лв. "С парите, които получихме, бе купено за Габи така необходимото позициониращо столче, което струва 2000 лева. През юни дъщеря ни премина рехабилитация в специализиран център в София. Наесен предстои втори курс. Процедурите й се отразяват добре, детето е по-спокойно", споделя майката Недялка Георгиева. Габи има и луксация на крачетата. Засега лекарите отлагат операцията, която струва 3000 лв.

"Не можем да си представим какво бихме правили без тези 6000 лв., които получихме от кампанията", споделят и родителите на малкия Рамадан от с. Божак. "През последните месеци синът ни се чувства по-добре. Все още е под наблюдение и на специален хранителен режим. Купуваме добавки, много средства отиват за памперси", разказва майката Айфер. През зимата водили Рамадан на контролни прегледи в София, наложило се да платят за някои от процедурите. Предстои още една операция на детето, което вече е на 1,7 г.

Церово почва строеж на мечтана църква

Село Церово, което от 17 г. се бори за своя църква, вече е съвсем близо до сбъдването на мечтата си. "Събрахме необходимите средства, остава да изчистим някои организационни въпроси и сме готови да започнем работа", заяви Росен Едипов, инициатор на идеята. Добрата новина вече научиха и 700-те жители на благоевградското село. "Много хора от страната и чужбина ни помагат. Благодарим им от сърце, благодарни сме и на в. "Стандарт" за съпричастността", каза Едипов. Още в началото на годината от Комисията по вероизповедания преведоха в община Благоевград 10 000 лв. за строителството. Църквата ще е с площ от 120 кв. м. Прогнозите са, че строително-монтажните работи на бъдещия храм "Свети Пантелеймон" ще са за близо 200 000 лева.

В добричката болница още чакат помощ за бебетата

В навечерието на миналата Коледа добричката болница обяви дарителска кампания за набиране на средства, нужни за купуване на нов дихателен апарат за неонатологичното отделение. Досега добри хора са дарили половината от парите за скъпия, но изключително важен за отделението апарат, казва директорът на здравното заведение д-р Трифон Йорданов. Апаратът е жизненонеобходим за лечението на новородени и недоносени деца без самостоятелно дишане. В момента отделението разполага само с уред втора употреба, закупен преди повече от 15 г. За нов са нужни между 25 и 37 хил. лв. Според данните на статистиката, ежегодно у нас над 6000 бебета се раждат преждевременно. Клиниката в Добрич приема новородени с проблеми и от отделенията в по-малките болници в областта.

Зарадвахме с компютри три двойки близнаци

В края на миналата година читателите на "Стандарт" научиха за лишенията, които търпяха трите двойки близнаци на Айше и Мустафа Камберови от якорудското село Конарско. За да гледат телевизия, шестимата тийнейджъри се бутаха в стаята на дядо си, защото само там имаше монитор. Единствения компютър втора употреба ползваха по график. Мобилни телефони имаха само най-големите Мехмедали и Сабри. Историята на шестимата младежи трогна десетки хора в цялата стрна. Някои преведоха пари, други лично донесоха в Конарско дарове за децата - компютър, лаптоп, мобилни телефони.
"Нямаме думи да благодарим и на в. "Стандарт", и на многото прекрасни хора, които помогнаха синовете и дъщерите ми да се чувстват щастливи. Поклон пред тях!", каза майката на шестте деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай