Василева отчете 6 подземни магистрали

Василева отчете 6 подземни магистрали | StandartNews.com

По Оперативна програма „Околна среда 2007-2013" в цялата страна са изградени 50 пречиствателни станции, над 2550 км ВиК мрежа – с колегите често се шегуваме, че това са близо шест магистрали, но под земята. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на форум на Предприемачи ГЕРБ в Хасково.

„Изключително тясна е връзката между бизнеса и политиките по околна среда. Инвестициите в базисна инфраструктура имат много широк ефект за хората, защото се подобрява начинът им на живот. Създават се и възможности за инвестиции", каза министър Василева. И напомни, че през изминалите две години имаше изключително активно изграждане на съоръжения по Черномориието – пречиствателни станции, ВиК мрежа във Варна, Поморие, Несебър, Созопол и др.

Министърът напомни, че с политиките си МОСВ опитва да облекчи условията за бизнеса. С промени в закона за опазване на околната среда вече малки обекти като офиси, фризьорски салони, лекарски кабинети и др. вече не трябва при ремонти да преминават тежка процедура през РИОСВ. Опитваме да облекчим и други процедури.

През новия програмен период на разположение на общините с превишения на замърсяването на въздуха ще има 120 млн. лв. за въвеждане на мерки за ограничаване на това вредно влияние.

Националният доверителен екофонд пък има т.г. бюджет от 15 млн. лв. 14 милиона от тях ще са за саниране на публични сгради. За първи път т.г. стартираме пилотна програма за стимулиране на купуване на електромобили и хибридни автомобили. В края на месеца ще обявим критериите – могат да кандидатстват общинските и държавните администрации. Идеята е чрез тях да стимулираме гражданите да мислят в посока използване на екологичен транспорт.

В отговор на въпрос защо е толкова тежка процедурата за изкопаване на кладенец, министър Василева обяви, че е възложила на експертите в министерството да намерят начин процедурите да бъдат опростени.

На въпрос за борбата с пестицидите министърът обясни, че Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда работи за унищожаването им по проект по Швейцарската програма. В отговор на предприемач Василева обяви, че МОСВ подкрепя и ще финансира изграждането на инсталации за оползотворяване на отпадъците от пречиствателните станции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай