Василева: Десетки хил. лв. глоба за „Лукойл” заради разлива

Василева: Десетки хил. лв. глоба за „Лукойл” заради разлива  | StandartNews.com

Десетки хиляди лева глоба ще бъде наложена на „Лукойл Нефтохим" заради разлив на бензин край бургаския квартал „Долно Езерово". Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред Нова тв.

Размерът на санкцията все още не е уточнен, той ще бъде ясен в четвъртък. Тепърва ще се измерва площта, засегната от разлива на горивото, обясни тя.

Министерството на околната среда и водите е взело сериозни мерки, за да не се стигне до еко катастрофа, категорична бе Василева.

На мястото, където са се разлели между 10 и 30 тона гориво, няма опасност от взрив или пожар, уверяват пожарникари.

Не е установено замърсяване в зоната, близо до езерото с Черно море, каза още министърът.

Междувременно стана ясно, че замърсяването е локализирано.

Има завишение на вредните вещества във въздуха на мястото на инцидента, каза от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов пред бТВ.

Екипите работиха цяла вечер, шест цистерни работиха на мястото на замърсяването, като всяка една направи между 10 и 15 курса и в момента продължават. Очаквахме към ранните часове на тази сутрин да е източено цялото количество, но за съжаление, лошата прогноза е, че днес цял ден ще вали, а дъждът усложнява обстановката, защото температурата пада и скоростта на изпарение на бензина се намалява значително, обясни градоначалникът

От „Лукойл" все още не са посочили прогнозното количество бензин, което е изтекло. Димитър Николов обаче уточни, че най-вероятно то е над 30 тона и добави, че за случая е сезирал всички държавни институции.

„Има съмнения, че има нерегламентиран достъп до тръбата с цел кражба на бензин, но това ще уточнят разследващите органи", посочи още той.

Директорът на регионалния инспекторат по околна среда Таня Манолова заяви пред bTV, че тепърва ще се изчисляват конкретните стойности на щетите. Тя беше категорична, че опасност за населението няма.

Няма опасност разливът да стигне до питейната вода, съобщи пред бТВ директорът на регионалния инспекторат по околна среда Таня Манолова.

Стандарт Нюз припомня, че разливът на бензина стана вчера следобед. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отиде в замърсената с бензин зона още снощи, за да се запознае на място с работата на аварийните екипи. За справяне с инцидента е впрегнат целият експертен ресурс на РИОСВ – Бургас. Представители на общинските власти, екипи от рафинерията, ВиК и пожарната също са на мястото, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Взети са проби от водата река Чакърлийка, езерото Вая и прилежащата му влажна зона, правят се замервания на въздуха и на почвите в района, за да се установи степента на замърсяване. Очаква се резултатите да бъдат оповестени днес. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай