Васил Михайлов сади дърво в Стара Загора

Васил Михайлов сади дърво в Стара Загора | StandartNews.com

Мега асът на сцената и екрана е специалният гост на третия международен фестивал за ново европейско кино "Златната липа"

Васил Михайлов, един от най-ярките асове на сцената и екрана, е специалният гост на третия международен фестивал за ново европейско кино "Златната липа", който започва на 30 май в Стара Загора и ще покаже над 30 заглавия. Прочутият актьор ще посади дръвче в Алеята на славата пред Операта в родния му град - вълнуващ и емблематичен ритуал от програмата на елитния форум. "Бил съм на много фестивали по света, но подобна емоция ми се случва за първи път", каза миналата година самият Джанкарло Джанини в Операта, където до 3 юни всички прожекции отново ще се въртят при безплатен вход.

Сега създателят и художествен директор на "Златната липа", известната режисьорка Магдалена Ралчева, ще връчи голямата награда за цялостно творчество на Васил Михайлов, изиграл десетки роли пред камерите. Неостаряващият чаровник продължава да получава овации в Армията, в "199", в НДК и из залите в цяла България, той е и сред баш доайените в Академия "Аскеер". Капитан Петко Войвода е и абсолютен любимец на своите съграждани, които очакват автографите му по време на "Златната липа".

Третото издание на престижния фест, който няма аналог в националния ни арт афиш, естествено, е посветено на 100 години от зараждането на българското кино. В извънконкурсната програма зрителите ще видят три нови родни игрални продукции.
Балканският уестърн "Омбре" е по едноименния роман на старозагореца Емил Тонев, който е и сценарист на лентата. В нея блести и Стефка Янорова - друга звезда от Града под липите.В историята, в която звучи музиката на Петър Георгиев-Пешето, играят още Валери Йорданов, Любомир Бъчваров, Иван Ранков, Калин Вельов.30-годишният Ангел не успява да открие себе си и решава да напусне България, но финикийските знаци не му стигат. За да ги набави, прекарва наркотици до крайграничен пазар. Местните дилъри обаче го подгонват към близката планина, където той попада между бачкатори, които копаят въглища. Ангел се сближава с членовете на комуната - коравия и интелигентен сърбин Бранко, смешния македонец Люпчо, кроткия помак Ахмед, възторжения циганин Роберт и мрачния йога Стефан. Там са и рускинята Надя и четирите й деца. Постепенно обаче става ясно защо приятелството, любовта и толерантността като че ли не могат да съществуват на Балканите.

В "Прелюбодеяние" на Явор Веселинов мъжете са Ованес Торосян, Владимир Пенев и Любо Нейков, а дамите - Лидия Инджова, Полин Лалова, Касиел Ноа Ашер.19-годишният Виктор живее с баща си Александър - известен физик и застаряващ плейбой, добра партия за студентката Поли.Тийнейджърът обаче не приема връзката им.Докато таткото не отпрашва в командировка и наследникът успява да прелъсти Поли в семейната вила. Отмъщението е факт, както и илюзията за мир и любов между поколенията.

"Събирач на трупове" на Димитър Димитров е с Михаил Билалов, Теодора Духовникова, Лидия Инджова, Стоян Радев, Стефан Щерев. 35-годишният Ицо живее мрачно и самотно като шофьор на линейка, която транспортира умрели от софийските улици до моргата. Негова дясна ръка е ромът Авера. За да е тотален пейзажът на безизходицата, Ицо се влюбва в Катя - гадже на гангстер. Следва разчистване на стари сметки за уреждане.
В изключително рейтинговия "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който пък е в международното състезание за дузина филми, играе Христофор Недков - обичан актьор в Стара Загора, спечелил почитатели още с ролята си в "Аварийно кацане".

Документалистиката ни се представя с "Чуй" на Диана Иванова с участието на Нери Терзиева и Ричард Къмингс. Това е разказ за различната истина за радио Свободна Европа, "измислено" от САЩ в Западна Германия и обявено за един от най-могъщите врагове на комунистическа България. Публиката ще види неизваждани досега архиви - на официалната наша и американска пропаганда, както и на Държавна сигурност, разкриващи нова и непозната България преди падането на комунизма.

Седемте късометражни БГ филма са произведени през 2014-а - "Каин", "Последният опит", "Не ? казвай", "Мимикрия", "Смъртоносци", "Контражур", "Слънце по време на дъжд".

Станимир Трифонов е шеф на международното жури, което ще дава оценки на лентите от европейската надпревара. Филмите, които идват в Стара Загора, са на някои от най-уважаваните творци на Стария континент, печелили призове на най-значими форуми. Вотът си още ще дадат режисьори, сценаристи, продуценти и оператори от първа класа - Мерседес Гаспар от Испания, Агне Грудите от Литва, Вивиан Гоффетт от Белгия, Кристиян-Жаак Нууди от Естония, снимал "Керту", който на миналогодишната "Златна липа" спечели две награди - за най-добър филм и актриса номер едно.
Водещ на феста ще бъде Веселин Плачков - крайно нашумелият актьор от оспорвания "Дякон Левски". В събитията за вековния юбилей и в дебатите за това какво се случва в жанра, ще се включат Марта Вачкова, Андрей Слабаков и Момчил Карамитев. Те ще разкажат за великите си родители - Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев, които са феноменални в някои от вечните хитове в нашенското седмо изкуство. Ивайло Христов представя книгата си "Актьорът в киното", а драматургът Юрий Дачев - "Коя съм", невероятната изповед на страхотната Емилия Радева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай