ВАС отмени устройствения план на община Царево

Общината се опита да узакони и комплекса "Златна перла" чрез плана

ВАС отмени устройствения план на община Царево | StandartNews.com

София. Върховният административен съд (ВАС) отмени одобрението на общия устройствен план на община Царево, подписано през 2008 г. Мотивите за решението са, че "при издаването на документа са допуснати съществени нарушения, които го правят незаконосъобразен".

Решението подлежи на обжалване пред по-горна инстанция. Съдът се изказа след 5-годишен съдебен спор, по жалба на "Асоциация на парковете в България" срещу община Царево, която предвиждаше застрояване на частта от Природен парк Странджа в района на Черноморието.

Само след окончателното произнасяне на съда устройственият план на Царево може да се преработи и да мине отново целата процедура по одобрение. Тя включва издаване на оценки за въздействие върху околната среда и за съвместимост с екомрежата Натура 2000.

Съдът посочва в последното си решение, че ОУП на Царево е на практика незаконен заради оттегленото одобрение на екоминистерството.

В сегашния си вид планът предвижда застрояването на хиляди декари по южното Черноморие, преобладаваща част от които се намират в природен парк "Странджа". Община Царево се опита да узакони несъществуващия вече скандален комплекс "Златна перла" чрез плана, като вкара застроените вече терени в регулация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай