Въртележка с фирми и земи на несебърския кмет

Въртележка с фирми и земи на несебърския кмет | StandartNews.com

Има драстично разминаване между приходите и имуществото му, призна Пламен Георгиев

Просяк минава покрай пекарна и пита собственика: "Бате, тоя всичкия хляб твой ли е?". "Да, мой е!". "Ами яж, бе!". Казват, че това бил любимият виц на кмета на Несебър Николай Димитров. Каквато и алегория да се крие зад тези думи, факт е, че имането на градоначалника е впечатляващо. В сряда от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) съобщиха, че активи на кмета и главния архитект на община Несебър за близо 3 млн. лв. са били запорирани във връзка с делото за строителството върху защитените пясъци край града, станало известно като "Дюнигейт". От комисията забелязали сериозно несъответствие между доходите и разходите на Димитров.


Запорираните имоти на кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов са най-обсъжданата тема през последните два дни в курортния град. Местните хора шушукат под сурдинка, но пред журналисти не смеят да коментират каквото и да било за кмета си. Повечето от местните открито се обявяват в защита на кмета. Други са убедени, че запорът върху имотите не е нищо друго освен натиск срещу Димитров. На другия полюс стоят тези, които са в опозиция на кмета. Сред тях е хотелиерът Венелин Ташев, който е и общински съветник в местния парламент от листата на ССД. "Истината е, че хората ги е страх да кажат това, което мислят или което знаят.

Страхуват се от отмъщение

Нямам предвид, че някой ще ги бие. Става въпрос за това, че тук има 2-3 месеца туристически сезон. Всеки разчита да извади някой лев я от магазинче, я от сергия. Ако някой си отвори устата, може и да не му дадат от общината разрешително", казва Ташев.
Николай Димитров официално не се занимава с никакъв бизнес. Съпругата му Нури е дизайнер и има собствена модна къща. Наскоро тя представи последната си колекция на шармантна презентация във Виена. Преди да спечели първия си мандат като градоначалник, Димитров се е занимавал с ресторантьорство и е бил представител в Слънчев бряг на фирма "Изола Петров". Неофициално обаче се шушука, че кметът е съсобственик в два хотела край морето.
Разминаванията между доходите на кмета на Несебър и стойността на придобитото от него имущество са драстични, каза в предаването "Тази сутрин" по bTV Пламен Георгиев, шеф на КОНПИ. За 10 г. общонетните доходи на семейството на кмета са 140 000 лева, а на подчинения му главен архитект Валентин Димов - 425 000 лева. "Разликата между имуществото и нетния доход дава несъответствието", казва Георгиев. Димитров притежава имот в скандалния несебърски кв. "Черно море" от 506 кв. м разгъната площ. През април 2004 г. той се развежда с първата си съпруга. Месец преди това обаче двамата даряват този имот с право на строеж на майката на кмета. Месец след развода пък тя връща жеста и с нов нотариален акт дарява на сина си обратно същия имот, който е с право на строеж. Цялата тази процедура обаче се прави още преди Димитров да стане кмет на Несебър.
През 2006 и 2007 г. той прави инвестиция за изграждане на имот за 287 000 лева, с каквито пари кметът не би трябвало да разполага, предвид доходите му. Той

влага 204 000 лв. в друг имот в местността Кокалу

свързана с "Дюнигейт", в годините между 2004-а и 2006-а.
Интересна е историята и на фирма "Бисер" ЕООД, която е на съпругата на кмета. През 1995 г. тя е била собственост на Димитров, но 5 г. по-късно я прехвърля на своята майка за 5000 лева. След това тя му продава обратно дяловете си. През 2007 г. като управител е вписан братът на Димитров - Николай. Година по-късно той дарява своите 5 дяла на майка си, съпругата си и детето си. През 2009 г. майката и синът на кмета даряват своите дялове на съпругата му и така тя става нейна еднолична собственост. Всички тези врътки са законни, но остава енигма защо са правени.
Дори и да няма осъдителна присъда по делото "Дюнигейт" обаче, има опасност кметът на Несебър и главният архитект да останат без имуществото си. Според новия закон производството на КОНПИ е независимо от наказателното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай