Вълшебно село с магическа гледка ви приютява за малко пари

Целият район е осеян с много красиви местности и села

Вълшебно село с магическа гледка ви приютява за малко пари | StandartNews.com

Машината на времето е ненужен инструмент на фантастиката - достатъчно е просто да пътуваш до Лещен и селата около него. Освен всичко туристическата машина на времето работи на приемлива цена - една екскурзия в района не излиза повече от 250 лева.

Първото нещо, което хрумва на всеки човек, озовал се в Лещен, е че последният път, когато е виждал подобно място е бил върху дисплей с wallpaper, койтo да те кара да мечтаеш за отдушници от градския живот. Човек, вперил поглед в екрани месеци наред, трябва да ги потърси, за да си отпочине добре.

Старинните къщи на селото са издигнати върху стръмни склонове, като от всяка от тях има внушителна гледка. Част от тях са реновирани, за да съчетаят паметта с модерните нужди на туризма - може да намерите на добра цена места, където да преспите.

Главната калдаръмена улица разделя - като идеално сресан по средата път на коса - къщите на по-горен и по-долен склон. А любителите на леките изкачвания могат лесно да достигнат до върха на селото, от който се разкрива чудесен пейзаж. 

Архитектурата е в т.нар. ковачевски стил - традиция, привнесена от заселниците от Западна Македония.

В Лещен може да видите църквата "Св. Параскева", построена в далечната 1836 година, нейните стенописи в ярки цветове и едър щрих, както и килийното училище. Интересното е, че преди векове мястото се е славило със своите врачки, чиито съвети и мистични техники, независимо от успеваемостта, са привличали много хора, търсещи лек и напътствия. 

За съвременния човек мястото има важна литературна забележителност - в селото, знае се, се издига къщата на големият български поет Борис Христов, който отдавна избра пътя на отшелничеството и се засели там.

Лещен, разбира се, е средоточие на много околни забележителности. Само на осем километра се намира съседната Ковачевица: всеки пътуващ в района се възползва от възможността да види селото-близнак и да се разходи и в него. На няколко километра пеша се намира параклиса Св. Георги, пътят към който минава през красива гора. 

Ако останете за малко по-дълго в района е добре да знаете, че в непосредствена близост може да видите куп други места - резервата "Тъмната гора", скалните образувания "Козият камък" и "Черната скала", каньонът на река Канина, местността Синия вир и красивото село Долен, пише Почивка Блиц.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи