Валидираха пощенска марка за 40-годишнината на АЕЦ “Козлодуй“

Валидираха пощенска марка за 40-годишнината на АЕЦ “Козлодуй“ | StandartNews.com

София. 40-годишнината от пуска на първи блок на АЕЦ "Козлодуй" бе отбелязана с юбилейна пощенска марка. Печатът за валидирането й беше поставен от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и изпълнителния директор на централата Иван Генов в Музея на съобщенията в Централна поща-София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. 

Филателната творба върху пощенската марка, посветена на АЕЦ-а, е създадена от художника Тахсин Ахмед. Тя е с номинална стойност 0.65 лв., формат 25 на 50 мм, гребеновидна перфорация и тираж 11 000 броя. 

Министър Стойнев поздрави ръководството на атомната електроцентрала за резултатите през 2014-а. През второто полугодие на 2013 г. производството на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй" се увеличи с 5% в сравнение с предходните шест месеца след промените в Закона за енергетиката, и днес отчитаме печалба, каквато не сме имали през годините, подчерта министърът. Всичко това е в резултат от новия стил на работа на централата и съвременните предизвикателства пред нея – удължаване живота на 5-и и 6-и блок и, разбира се, бъдещото изграждане на 7-ми блок.

"Убеден съм, че през следващите 20-30 години с новите инвестиции в АЕЦ „Козлодуй" ще продължим да говорим положително за атомната енергетика в България, която дава най-евтината енергия за потребителите и бизнеса, допълни Стойнев.

Четири десетилетия Първа атомна остава най-големият производител на електроенергия у нас. Произведената от нея ел. енергия устойчиво е над 1/3 от общия енергиен микс в България. За целия период на експлоатация дружеството е произвело 538 800 гигаватчаса електроенергия, с които могат да бъдат осветени около 13 хил. града с големината на София. Макар и една от най-старите електроцентрали у нас, АЕЦ „Козлодуй" и днес отговаря на модерните международни изисквания за сигурност и опазване на околната среда. Освен че се придържа стриктно към всички стандарти за безопасност при управление на радиоактивни отпадъци и на отработено ядрено гориво, АЕЦ „Козлодуй" не отделя емисии на парникови газове в атмосферата. Централата е и най-големият работодател в региона – в нея се трудят 3 740 висококвалифицирани експерти.  

Филателната творба върху пощенската марка, посветена на АЕЦ „Козлодуй", е създадена от художника Тахсин Ахмед. Тя е с номинална стойност 0.65 лв., формат 25 на 50 мм, гребеновидна перфорация и тираж 11 000 броя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай