Вадят с полиция бедстващи (ОБЗОР)

Вадят с полиция бедстващи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Семейства в 20 къщи в потопения варненски квартал Аспарухово изживяха нов ужас. Те трябва да зарежат домовете си, тъй като сградите могат да рухнат. "Намират се на опасен свлачищен район в горната част на най-пострадалата улица "Горна Студена" - над дерето и до "Горчивата чешма", обясни за "Стандарт" главен инспектор Стоян Стоянов, зам.-шеф на варненското звено "Противопожарна безопасност и защита на населението". Хората трябва да се евакуират спешно, но за съжаление срещаме съпротива от тях, ще помолим полицията за съдействие, каза кметът на морската столица Иван Портних. Рисковете къщи имат конструктивни проблеми, има риск от локални свлачища, нивото на подпочвените води е високо все още и могат да рухнат всеки момент. Хората трябва веднага да се изнесат.

В пострадалия от потопа квартал Аспарухово в неделя работеха над 1000 доброволци от цялата страна. Те помагат на потърпевшите да ринат тиня и кал от жилища и дворове или да разчистват руините от рухналите къщи.

5 екипа пък обикалят къщите в пострадалия квартал Аспарухово и описват всички щети.

Заради повредени преливници язовирът край село Ново Ботево прелия. Полицаи евакуираха жителите на селото заради опасност от скъсване на язовирната стена. Първо бяха изведени хората от ниските части на селото, тъй като, ако стената се скъса, приливната вълна ще мине именно оттам по пътя си към язовир "Одринци". В Ново Ботево живеят 13 души по постоянен и настоящ адрес. Всички в селото са предупредени за опасността от скъсване на стената на язовир "Ботево", който е на територията на област Варна. Язовирната стена на водоем "Ботево" е сериозно подкопана, но тече само от преливника все още. По думите на комисар Дарин Димитров от пожарната в Добрич, при скъсване на стената ще минат 2-3 часа, докато водата достигне до село Ново Ботево. Той е категоричен, че няма опасност за жителите на Одринци, които са на пътя на водата, тъй като язовирът там е и най-големият в Добричка област и ще поеме водата на "Ботево". Вместимостта на "Одринци" е 24 млн. куб. м, от които в момента са заети между 11 и 14 млн. куб. м, а вместимостта на "Ботево" е 4 млн. куб. м, добави още Димитров.

"При язовир Ботево ситуацията се задълбочава, може би ще се наложи разрушаване на стената на язовира. Дори скъсването на стената да стане, количествата вода ще се поемат от друг язовир, който е наблизо", заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев пред bTV.

Данаил Папазов: Не може да има къщи в дерето

При строителството в дерето до улица "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. Това заяви  в предаването "Неделя 150" на БНР транспортният министър Данаил Папазов. "При силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва по тази улица като в канал", каза той. Папазов разкри, че е бил най-близо до потопа от министрите и веднага, още около 21 часа, е бил във Варна. "Военноморските сили заедно с "Гражданска защита" извикаха войници от Военноморската база и почти на ръка изчистихме натрупания материал, тъй като водата започна да си пробива път под този бент. Оставихме дежурни на място, които да следят нивото на водата в дерето. Нямаше пряка опасност през нощта, тъй като електричеството беше спряно. При нас имахме само локално осветление от агрегати от военните и от "Гражданска защита", разказа за първите часове на трагедията Папазов. Той очаква на предстоящото заседание на правителството в сряда да се вземат адекватни решения в отговор на огромните щети.

Варна погреба удавените, още търсят двете деца

Маите не познаха за края на света, при нас дойде на 19-ти, казват варненци

Дни след потопа полиция, Гражданска защита и водолази търсят 6-годишния Марин и момиченце на 3 години. "Искам детето си, господин президент, не ща помощи", изплака буквално на рамото на Росен Плевнелиев майката на Маринчо - Добринка. Голяма ни е болката, как да живеем поне 3 починаха във фамилията и две деца се издирват, добави бащата на Марин. Всъщност той е вуйчо на оцелелия 7-годишен Константин, който се спаси от стихията върху капака на една кола. Детето беше изписано от МБАЛ "Св. Анна", след като майка му Севинч се върна от гурбет от Полша. Тя обаче не завари живо своето момиченце - сестрата на Константин. В злополучната нощ на потопа цялата фамилия се събрала на ул. "Горна Студена", за да се видят с Магдалена, която се завърнала от работа в Германия. Вълната завлече нея, децата й, сестричката на Константин и бабата Зоя. Вчера в гробището в село Тополи бяха погребани майка, дъщеря и внучето Зина на 8 години. Най-вероятно все още издирваното 3-годишно дете е на покойницата Магдалена. Цял живот няма да забравя главата на детенце, носено от водната стихия, плаче още от преживения кошмар 75-годишната Денка Ж. Гледам влече го водата, крещя за помощ, но никой няма, само тази проклета вода наоколо, казва жената, която видяла всичко от втория етаж на кооперацията си на ул. "Белгород". А трупчето се е носело чак от ромската махала и дерето убиец, което така коварно преля.

Други 5 погребения имаше на гробището в Аспарухово. По мюсюлманските традиции не се посочва час, но погребенията се правят между 14 и 16 часа. Всяко погребение ще струва на местната хазна по 300 лева с ковчег и по-евтино без ковчег. В събота са погребани и други двама удавени в стихията в Аспарухово.

"Маите не познаха за края на света", като го посочиха за 21 декември 2012 г, но за нас сякаш дойде на 19 юни 2014 г, когато ни заля потопът", каза 19-годишният Калин, преживял ада в първата жилищна кооперация на улица "Белгород" - на най-долния етаж залят фатално от приливната вълна, идваща от дерето в ромската махала и прескочила централния булевард на "Аспарухово" - "Народните будители". Доброволци и приятели продължават да изнасят тонове кал и тиня от апартамента на семейството му, покъщнината е унищожена. Пръснати монети от буркан, събрани от баща му като бели пари за черни дни, бяха попили в кишата.

300 къщи в "Аспарухово" незаконни

Близо 300 къщи в "Аспарухово" са нерегламентирани, заяви кметът на Варна Иван Портних пред Нова телевизия. Сградите са се появили през 60-те и 80-те години с преместването на хора, които са строили язовир. Изграждането на къщите е станало с разрешение на общинския съвет, без всякакви документи, каза Портних. Аналогичен е случаят и в района на "Максуда", и във "Владиславово". Кметството е започнало поетапни стъпки за решаване на проблема и в две от махалите има уведомления до хората да напуснат домовете си доброволно. Ако днес трябва цялото строителство да бъде съборено, означава, че ще имаме над 1000 семейства, които просто няма къде да отидат, обясни Портних.

Бракуват храна заради спрял ток в Албена

След потопа може да плъзнат хепатит А и стомашни инфекции

Стотици килограми храна бяха бракувани след потопа. Причината е, че токът бе спрян в залетите хотели в курорта Албена. "За сигурността на гостите ни поисках проверка на храните в ресторантите, защото на много места, основно в шестте хотела от "Боряна" до "Гергана", спряхме електрозахранването", каза изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. Екипи на агенцията по храните извършили проверки във всички обекти в комплекса. Шефът на БАБХ-Добрич д-р Розалина Брайкова заяви, че дава пълна гаранция за качеството на храните и начина на приготвянето им, които се поднасят на туристите. Инспекция е извършена и на хотелите и заведенията в курортното село Кранево, където има групи с деца, като д-р Брайкова гарантира и там за качеството на храната, която се дава на туристите.

Заради потопите здравните власти очакват да възникнат и епидемии. Не е изключено да плъзнат хепатит А и стомашно-чревни инфекции, алармираха медици. За да се ограничи разпространението им, експертите предупредиха да се пие минерална вода, а при неразположения да се търси лекар.

В момента в курорта има 11 205 туристи от различни страни. "Имаме частични анулирания на резервации от българи и румънци, но смятам, че сезонът по брой нощувки ще е на ниво от миналата година, тъй като има ръст на записвания от Франция и скандинавските страни", каза търговският директор Маргита Тодорова.

Станев подчерта, че ако не се направи спасително укрепване на хотел "Гергана", той ще остане затворен за юли и август. Това е хотелът, който пострада най-жестоко от придошлата река Батовска. "Там падна част от рецепцията и 7 стаи висят във въздуха. Има нужда от укрепване, но не можем да го направим, защото той се намира на брега на река Батовска и на границата на защитената местност Балтата", каза Станев. Той допълни, че ще иска среща с регионалния министър за решаване на проблема.

Плъзнаха измамници от врата на врата

Измамници тръгнаха от врата на врата във Варна да събират помощи за пострадалите от квартал "Аспарухово". Те искали парите от името на Кризисния щаб на варненската община. Нямаме такава кампания от врата на врата, опровергаха веднага от щаба вчера, след като в социалните мрежи се появиха сигналите, че има хора, които обикалят по адреси и твърдят, че събират пари за пострадалите в "Аспарухово".

Пари се събират единствено по дарителски сметки на община Варна, Варненска и Великопреславска митрополия, Български дарителски форум чрез DMS VARNA на номер 17 777, Български червен кръст.

Към 17 часа в неделя са изпратени 585 089 sms за спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и другите пострадали от стихията населени места.

Децата във ваканция още два дни

Училищата, яслите и детските градини в "Аспарухово" ще останат затворени в понеделник и вторник. Това съобщиха от община Варна. През двата дни ще се извърши пълна дезинфекция на сградите след бедствието в района. Междувременно утре вечерта в Бургас родни звезди ще направят благотворителен концерт за пострадалите в наводненията. На сцената ще бъдат Поли Генова, Стенли, Петя Буюклиева, Славка Калчева, Тони Дачева, Силвия, Рафи, Людмила Сланева, Стефан Митров и много други. Концертът ще започне в 19,30 часа в Летния театър.

Патриархът се моли за Варна

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи молитва за загиналите хора във Варна и Добрич. "Когато ни е тежко, се обръщаме към Този, който може да ни помогне. Вярата ни укрепява и ще се надяваме да укрепи страдащите от това бедствие", каза той. Патриархът помоли Бог и да ни пази занапред от подобни трудни моменти. Дядо Неофит не пожела да коментира поведението на политиците в този труден момент, а се обърна директно към пострадалите. "Не знаем Божиите пътища. Каквото се е случило вероятно някой от нас го заслужава, но обръщаме се към Божията милост да бъдем в сферата на радостта, да укрепваме вярата си и да се молим за утеха на близките", каза той. Молитви бяха отправени във всички краища на страната.

Жертвите

- Стефан Емилов Стефанов - на 13 г. от гр. Варна, ул. "Горна Студена"
- Зина Силвиева Шопова - на 8 г. от гр. Варна, ул. "Орлово гнездо"
- Иванка Колева Пенчева - на 70 г. от гр. Варна, ул. "Гривица"
- Йорданка Илиева Георгиева - на 83 г. от гр. Варна, ул. "Гривица"
- Магдалена Жанева Шопова - на 29 г. от гр. Варна, ул. "Горна Студена"
- Тодорка Стефанова Стоянова - на 38 г. от гр. Варна, ул. "Горна Студена"
- Марин Василев Маринов - на 60 г. от гр. Варна, ул. "Горна Студена"
- Магбуле Ризаева Абзова - на 79 г. от гр. Варна, ул. "Горна Студена"
- Анка Стоянова Демирова - на 67 г. от гр. Варна, ул. "Горна Студена"
- Юлиян Илиев Бошнаков - на 63 г. от гр. Варна, ул. "Горна Студена"
- Зоя Асенова Шопова - на 59 г. от гр. Варна, ул. "Орлово гнездо"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай