Вадят от гетото в Николаево 6 от децата на Русеви

Вадят от гетото в Николаево 6 от децата на Русеви  | StandartNews.com

Николаево. Четири от братята и сестрите на „русия ангел" Мария ще растат в приемни семейства, други две ще бъдат настанени в сиропиталища.

Съдбата на „русия ангел", както светът нарече малката Мария, открита в цигански катун в Гърция, размърда и българските власти. „Шест от непълнолетните деца на Сашка и Ангел Русеви, ще бъдат изведени от семейството", съобщи изненадващо в сряда шефката на регионалната дирекция за социално подпомагане в Стара Загора Диана Канева. Предварително се говореше, че закрила ще бъде предоставена вероятно на двете им най-малки деца - Пенка и Атанас. След почти седмица работа на терен в ромския кв. „Възраждане" обаче социалните работници са преценили, че животът на всички непълнолетни питомци на Русеви е застрашен. Както стана ясно, двамата родители и 6 от децата им живеят в една стаичка – 2 на 3 метра с едно единствено легло, един стол и една порутена печка. Повечето спят натъркаляни на черга върху пръстения под. „Хляб и картоф" – това е ежедневното меню на фамилията по думите на майката Сашка.

„Четири от децата ще бъдат настанени в приемни семейства", допълни Канева без да уточни за кои от хлапетата на Русеви става дума. Ако се съди по практиката, вероятно това ще бъдат 4-те най-малки – Фанка /11 г./, Филип/ 8 г./, Атанас/ 3 г./ и Пенка /2 г./ Приемните семейства са преминали всички етапи на утвърждаване и били готови да приемат децата веднага. Други две от отрочетата на Сашка и Атанас щели да бъдат настанени временно в дом за деца, лишени от родителски грижи. Вероятно става дума за 14-годишната Минка и 13-годишният Атанас. „Само за едно от децата ще се грижи семейството на техни близки", уточни социалната шефка като запази също неговата анонимност, както изисквал законът. Сигурно това ще бъде 15-годишният Иса, който е кравар в съседно с. Димовци, предполагат съседи. Той и без това рядко си идвал при своите и най-често се отбивал при най-голямата си сестра Катя. Тя била омъжена, имала едно дете и живеела отделно със съпруга си. Вероятно те са поели и ангажимента да бъдат настойници на непълнолетния Иса.

„Добре, децата на Русеви ще ги настаним, ами останалите, които живеят при същите условия какво ще ги правим?", възнегодува от кампанийните мерки кметът на община Николаево Косьо Косев. Според него държавата трябва да търси трайно решение на ромския проблем, който стоял със същата острота в десетки български градове и села. „Постепенно трябва да се вкарат в регулация незаконните ромски квартали, да им се предоставят парцели за изграждането на нормални жилища", посочи верния път николаевският кмет. Отделянето на децата от родителите им, каквито и да са те, според него противоречи на човешките и европейски норми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай