Вадим изтребителите за Гергьовден

Парад с пълна бойна техника готвят военните

Вадим изтребителите за Гергьовден | StandartNews.com

София. Родни изтребители ще летят над София за Гергьовден. За първи път от пет години бойната авиация ще участва в традиционния военен парад.

Очаква се над центъра на столицата да се появят МиГ-29 и МиГ-21, както и хеликоптери "Кугър", Ми-17 и Бел-206. Имало е идея по жълтите павета да преминат и танкове, но това струва още доста пари и затова е малко вероятно. Всичко зависи от бюджета, който можем да си позволим за празника, обясниха за "Стандарт" от военното министерство.
При всички случаи тазгодишният парад ще бъде много по-внушителен спрямо тези по времето на кабинета "Борисов", твърдят висши офицери. Очаква се в него да участват 800 души от всички видове въоръжени сили. За първи път ще набиват крак и военните полицаи, които ще покажат новите си джипове "Пустинна котка".

Парадът ще струва около половин милион лева, като най-големите харчове са за самолетите. Те ще изгорят поне 100 тона керосин за тренировките и участието.

Гергьовденският парад ще е последният за началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, който най-вероятно ще бъде заменен от контраадмирал Румен Николов - командир на Военноморските сили.

Военните се надяват на великденски бонуси и тази година, като в момента се правят разчети дали има свободна сума, която може да бъде заделена за социалните плащания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай