В Звездица: Марсианците първи отидоха до урните

В Звездица: Марсианците първи отидоха до урните | StandartNews.com

На пл. "Галактика" искат европари за фермери и канализация

"Живеем на "Марс" и гласуваме за евродепутати", казват едни от най-ранните избиратели пред единствената секция в сградата на кметството на село Звездица. Разбира се, те не са от Червената планетата, а от едноименната улица. Към урните идват и от "Плутон", "Сатурн", "Венера", "Касиопея", "Меркурий", "Юпитер" и от цялото съзвездие, на което са кръстени 20-те улици в селото, което се води административно към община Варна и е на десетина километри от морската столица. Чистият и подреден площад в него пък се казва "Галактика".

"Живеем в Космоса, но сме само реалисти и здраво стъпваме на земята", твърдят не на шега местните. Затова смятат, че гласът им е решаващ - дори за хората, които праща страната ни в далечния Брюксел. "Ще дойдат пари за земеделие, за здравеопазване, а дано да доживеем да направят канализация в селото, което съвсем се разрасна", надява се 78-годишният бай Тома Христов, бивш пожарникар. През последните години Звездица е шампион по избирателна активност, в сравнение с други райони, квартали и села в община Варна. На предните евроизбори са гласували почти 50 на сто, а на частичните кметски избори миналото лято - 31,98%, и селото беше на първо място.
Първият избирател вчера бил строен още преди да отворят секцията в 6 часа. "Нашите хора, които живеят нависоко и са най-близо до звездите, винаги са отстоявали собствено мнение и отношение към това, което се случва", гордее се с тях кметицата Мери Спирова, която е втори мандат. "Няма да гласувам поради убеждения, защото смятам, че България ще излезе от ЕС и ще се присъедини към зоната на Евразия, категорична е Лариса", която е

рускиня, но от 1994 г. живее на "Нептун"

и има избирателни права. В селото живеят близо 1200 души, винаги прииждат нови жители, предимно млади хора, купуват парцели и строят сред невероятно красивата природа тук и далеч от градския шум. Миналата година са се родили поне 10 бебета. "Гласуваме, защото сме европейки", казват близначките Гергана и Радина, които живеят на "Касиопея". Още една двойка близначки и млади дами - Виолета и Николинка от "Нептун", са наблюдатели към партията на Николай Бареков. "Няма междузвездни войни, живеем в хармония и мир", казват застъпниците на два от основните противникови лагера в селото - ГЕРБ и "България без цензура". Местният лидер на партията на Бойко Борисов - Николай Йорданов, се гордее с корена си и прапрадядо си Йордан, който

на 72 г. имал бебе от третата си жена

Той е един от основателите на селото в средата на XIX век, изселник от Елена и купил голям черкезки чифлик. Народили му се 11 деца, оставил им толкова много земя, че и Николай сега наследил 25 дка от нея. "Чакаме европари за канализация, спортна площадка за децата и парк за майките с бебета", казва младият лидер, сигурен в победата на Бойко на тези избори. "Марсианецът" Панайот Стоянов пък, който кара 90-те, е заложил на Николай Бареков. "Имам надежди за това момче, твърд е, трябва младите хора да поемат управлението на държавата, защото тези досега много я объркаха", казва старецът, който живее при сина си и снаха си на ул. "Марс" 5. Той гласува от 45 г. и досега не е пропускал нито едни избори.
Забележителна в Звездица е

ул. "Калисто" - наричат я още улицата на занаятите

"На нея живее местният артелит", казва кметицата на селото. Някога общината дала разрешителни за строеж на "Задругата на майсторите". Сред тях са Петко Радичев, който правил навремето най-хубавите бъклици край морето, но се разболял. Бъчварят починал. А майсторът на красива керамика Георги Илчев поостарял. Но тук продължава да твори изкусният иконописец Лазар Калинов, да рисува и пише стихове поетесата и преподавателка в музикалното училище във Варна Емануела Цонева. Сред артимената се нареждат и това на почетния консул на Израел проф. Красимир Методиев, известен със стихосбирката си "Опит за поезия във време на проза-2", както и на Димитър Гьоков. Забележителност в Звездица е и къщата-дърво на известния морски бизнесмен и колекционер на ретроколи Георги Бонин. Той е и сред най-щедрите дарители в селото, където всъщност всички до един помагат - кой с лептата си, кой с труда си. Младата Дарина Калудова не се отлепила от машината, докато не ушие народните носии на фолклорния състав на читалището. А за храма "Св. Иван Рилски", когато осигурили 50 на сто от парите за ремонт по проекта "Красива България", другата половина събрали звездичани, казва гордо кметицата Мери Спирова.
В селото

има детска градина с две групи

както и 4 магазина за хранителни стоки. В изборния ден местните купуваха най-много сладолед за малчуганите и хляб. Повечето от хората работят във Варна, но поминък дават и цеховете за пакетиране на кафе, за щори, за безалкохолни напитки, за туршии.

Кмет родил идеята за ул. "Орион" и "Андромеда"

Първото име на Звездица е Кьоклуджа, което означава "корен" и се смята, че първите заселници, които съграждали селото, са изкоренявали горите от мъка и беднотия, за да засеят земята и да изкарат прехраната си. Може би с надеждата за бъдещето, неизвестните някога кръстници са дали на селото името Звездица, вярвайки в пътеводната си звезда за по-добър живот. Прекръстено е на 26 февруари 1889 г.

Истина е, че селото се намира на високо, по-близо до звездите, и се вижда как блестят светлините му дори чак от Варна. На бившия кмет Никола Николов, който управлявал с прекъсване два мандата, му хрумнала идеята, че на номерираните дотогава улици на Звездица ще им отиват имена от Космоса. Той се консултирал с астрономите от варненската обсерватория "Николай Коперник" и след решение на ОБС на Варна от 9 април 2003 г. прекръстили улиците и проследили да няма повторяемост с някои от градските улици на морската столица. Освен "Марс" и "Венера", на "небосклона" в Звездица "изгрели" още "Андромеда", "Феникс", "Еридан", "Орион", "Пегас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай