В Цар Калоян приемат бежанци от Сирия

Затворената детска градина ще стане бежански лагер

В Цар Калоян приемат бежанци от Сирия | StandartNews.com

Разград. 20 сирийски бежанци ще бъдат разквартирувани в Цар Калоян. На разгорещено заседание на местния парламент късно в четвъртък мнозинство, формирано с гласовете на ДПС и БСП, реши затворената преди години детска градина „Васил Левски" в града да бъде преоборудвана за нуждите на пристигащите у нас сирийци.

Общинарите подложиха на дискусия проблема след инспекция от страна на Агенцията за бежанците, която установи, че 840-те кв.м. застроена площ на бившата забавачка, разположена в голям двор, отговарят на условията за бежански лагер.

Остро против идеята се обяви лидерът на „Атака" Димчо Юнаков, който присъства на заседанието, макар да не е в състава на местния парламент. Според него не е редно „най-малката и най-изстрадала община в България" да приема бежанци, защото това плаши местните хора и ще създаде проблеми в общността. „Как ще се плаща за тяхното лечение, кой ще учи децата им, като никой в общината не знае арабски? Кой ще пази имотите на хората от посегателства, след като имаме само двама полицаи?" попита Юнаков. Според него предвидените от държавата 1 100 лева месечна издръжка за бежанец ще взривят социалния мир в Цар Калоян, където повечето хора работят по програмите за временна заетост и не получават дори пълна минимална заплата.

След разгорещената полемика председателят на общинския съвет Рейфан Ашим поиска поименно гласуване. Против бяха тримата съветници от партията на Касим Дал, а представителите на ГЕРБ и Синята коалиция се въздържаха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай