В Сапарева баня правят паметник на Левски с дарения

В Сапарева баня правят паметник на Левски с дарения | StandartNews.com

С дарения ще бъде направен паметник на Васил Левски в Сапарева баня. Инициативата е на местното сдружение "Светлина - 2015" и кмета на общината Калин Гелев. Монументът ще бъде поставен на площада пред сградата на кметството. Първа копка е планирана за националния празник 3 март. Автори на проекта ще са синовете на Николай Хайтов - арх. Здравец Хайтов и скулпторът Александър Хайтов.

Паметникът ще струва до 17 000 лева, а дарителската кампания вече е в ход и в набирателната сметка вече има около 2 000 лв. Първите дарители са Фенклубът на Левски в София, всички общински съветници, служителите от общинската администрация.

„Начинанието е от голямо обществено значение във време на дефицит на ценности и културни интереси. В Сапарева баня няма издигнат подходящ паметник, където да отбелязваме националните ни празници и да почитаме героите, участвали в Освободителните войни.", обясниха от Инициативния комитет към сдружение "Светлина - 2015", в което членуват кметът, народният представител Кирил Калфин, председателят на ОбС Иван Куйов, общински съветници.

Освен по банкова сметка , пари ще се събират и кутии за дарения в институциите и в по-големите търговски обекти в община Сапарева баня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай