В Рибново: Двама се карат, цяло село не учи

Манчо иска имунитета на Ахмед, депутатът пък го плаши с разследване за корупция

В Рибново:  Двама се карат, цяло село не учи | StandartNews.com

Рибново. Заповед за дисциплинарно уволнение, изпратена по куриер, наруши за пореден път мира в Рибново. Отдавна се знае, че гърменското село е особено. Тук хората са по-консервативни, по-затворени. Някои от тях много лесно се поддават на чуждо влияние. В последните години и най-малката искра е в състояние да разпали огъня на разочарованието и протеста. Най-често това се случва заради ежби и нападки между силни личности или между две партии. Поредният конфликт не дава мира на Рибново вече седмица. "Не смятаме, че войната е толкова между ГЕРБ в лицето на Манчо Джуркин и ДПС в лицето на Ахмед Башев. Двамата мерят мускули, а страдаме ние. Лошото е, че децата ни са заложници в тази битка. На нас отдавна ни омръзна от политика. От сутрин до вечер сме на полето, чудим се как да си продадем тютюна, как да засеем нов. Това е нашата болка, а не кой е по-по-най", твърдят жители на Рибново.

 

Скандалът в Рибново гръмна преди седмица, когато и.д. директорът на местното школо Манчо Джуркин получи заповед за дисциплинарно уволнение по куриер. Реакцията му бе светкавична - веднага прати в Регионалния инспекторат по образование (РИО) в Благоевград болничен лист. "Доста колеги ме подкрепиха и вече четвърти ден не влизат в класните стаи. Ще протестираме до дупка, защото не може политиците да колят и бесят в системата на образованието", смята Джуркин, който отхвърля обвиненията на просветния инспекторат за куп нарушения, открити в подопечното му СОУ "Йордан Йовков". Джуркин стяга протестен митинг на жители от всички населени места в Родопите, който ще се проведе в петък в Рибново. Щабът му, в който са и част от подкрепящите го учители, ще иска разрешение от община Гърмен и полицията за протеста. "В понеделник вечерта хора на депутата Ахмед Башев ме заплашиха, ще искам полицейска охрана за мен и семейството ми.

 

Ще сме на площада, както украинците

 

на Майдана, докато не успеем. На война като на война", пали се уволненият школски шеф. Той твърди, че само за 3 дни в селото са събрани 400 подписа с искане за свалянето на имунитета на Башев и за отстраняването от поста на шефа на РИО-Благоевград Огнян Соколов. Подписката върви и в много други населени места в региона. Бившият вече училищен шеф твърди, че микроклиматът в училището е съсипан, 15 преподаватели продължават да бойкотират учебния процес, други 10 техни колеги са в болничен. "Мен пък ме назначиха за помощник-директор, какъвто бях, преди да стана и.д. Не знаят какво правят. Хем съм уволнен дисциплинарно, хем ми дават висока длъжност в същото училище, където и днес няма повече от 100 от общо над 400 ученици", сподели ексдиректорът. Постът му пък зае учителят Светослав Беков, който е лидер на ДПС в съседното село Осиково. Всички уволнения се правят под диктовката на Башев, а Огнян Соколов е маша в ръцете на ДПС, по този начин партията се освобождава от инакомислещите, смята Джуркин. Според него депутатът вече се чувства безсилен, тъй като е дошло времето да излезе наяве "истината за феодала Башев, който държи в икономическа и политическа зависимост местното население, а хората се страхуват".

 


СОУ "Йордан Йовков" за втори път става арена на битката между Джуркин и Башев. Преди 2 г. там пак имаше протести и децата не влизаха в час. Тогава обаче недоволството беше срещу Манчо Джуркин, който бе назначен на директорския пост от ГЕРБ. Ахмед Башев, по това време кмет на община Гърмен, призова хората да се вдигнат на бунт и да не припознаят новоназначения училищен шеф.

 

Броженията продължиха близо месец

 

а единственият резултат беше, че малчуганите изпуснаха учебния материал и трябваше да наваксват. Сега ситуацията е подобна, само че протестът е в подкрепа на Джуркин. Манчо се има за представител на местната интелигенция. А хората са разделени на два лагера. Едните са с настоящия депутат Башев, другите вярват на математика. Още повече, че почти всички в Рибново са роднини.

 


Любопитно е, че Джуркин и 2 г. по-малкият от него Башев са завършили "Математика" в ПУ "Паисий Хилендарски". Но май само това е общото между тях. Манчо Джуркин признава, че враждата му с бившия кмет и настоящ депутат е отколешна. "Шестима висшисти от фамилията Джуркини са срещу Ахмед Башев. Отделно от това има още дузина хора с висше образование, които не го харесват", разкрива той. Депутатът не е притеснен по никакъв начин от подписката, с която се иска имунитетът му. "Не съм извършил престъпление. Имунитетът ми може да поиска само главният прокурор. Поведението на Джуркин и още няколко души е като на патологични шизофреници. Срам ме е, че в моето родно село има такива учители и директори. Те трябва да се срамуват, защото цяла България видя какво представляват", смята Башев. Твърди, че е "трън в петите им", защото 20 г. се опитват да тичат след него и не могат да го стигнат. И завистта родила неприязън. "Затова все аз съм им виновен - защото вървя нагоре, а те тъпчат на едно място", категоричен е Башев. Народният представител е убеден, че уволненият директор се крие зад политиката, защото така му е по-изгодно така да прикрие професионалния си проблем. "Нека си признае фрапиращите нарушения, констатирани в управляваното от него училище. Нека каже как е

 

поправял оценките на сина си от двойки на шестици

 

уж като негов класен ръководител, какъвто по това време не е бил. Разследването е замазано тогава от ГЕРБ. Ще сезирам Комисията по корупция в парламента. Трябва да го разследват и за конфликт на интереси - в същото училище работи брат му, назначил и двете си племеннички, може да има и други роднини", допълва Башев.
Не се плаши от проверки и опонентът на депутата. Вече е разбрал, че почти сигурно ще стане "клиент" на Комисията за конфликт на интереси. Не крие, че в училището работят брат му Ибрахим, който е общински съветник от ГЕРБ, двете му племеннички и още четири души с фамилията Джуркин. "Има и четирима с фамилията Таламанов. Тук не е лесно да се намерят квалифицирани кадри. Попълнил съм декларация по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. На сина ми съм могъл да му пиша директно шестици, а не да му поправям оценките", коментира бившият директор.

 

От скандала страда и приемникът на Джуркин Светослав Беков, който иска да види пълни класните стаи с ученици. "Ние сме като лекарите. Призвани сме да даваме знания на децата, а не да стоим извън класните стаи. Много повече от половината деца са на училище днес. Няколко преподаватели са в болничен, 4-5 не влизат в часовете си. За мен най-важно е да има нормален учебен процес и учениците да не се употребяват в нечии лични или партийни битки", заяви новият директор.

 

ИНСПЕКТОРАТЪТ

Уволнението не е политическо


За периода 2012 - 2014 г. в училището в Рибново, когато директор е бил Манчо Джуркин, предишното ръководство на РИО-Благоевград е извършило 14 проверки. За тях са изготвени протоколи, които потвърждават изцяло това, което е констатирала и 15-ата, направена наскоро. "Няма един протокол с положителни констатации, където и да се пипне, навсякъде е хаос и нарушения, затова не става дума за политическа чистка", категоричен е началникът на РИО-Благоевград Огнян Соколов. Установено е системно неизпълнение на задълженията, липса на компетентност и куп пропуски в работата на училищния шеф. "Изпитни материали не се утвърждават, няма сформирани комисии, а само един учител, оценките се коригират, задраскват, изтриват, когато преценят някои хора в училището", категоричен е Соколов. Според него всяка диплома, издадена по времето на Джуркин, може да се окаже спорна и дори нелегитимна.

 

Подхващат директора за фалшиви шестици


Депутатът от ДПС Ахмед Башев ще внесе днес в парламентарната Комисия по корупция и Комисията за конфликт на интереси документи срещу бившия директора на училище "Йордан Йовков" в село Рибново Манчо Джуркин, стана ясно вчера. Според народния представител документацията уличава училищния шеф във фалшифициране на документи. Ексдиректорът поправял оценки на сина си без знанието на преподавателите. Според Башев преди време срещу Джуркин имало и сигнал до Икономическа полиция, но той не бил разгледан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай